Veszélyben a tüdőnk!

A föld csaknem összes lakója kivétel nélkül olyan szennyezett levegőt szív be, amely jelentős károkat okoz a szervezetben, ez pedig jó néhány betegséghez vezet.
 
 
 
 
 

 

A mindennapokban gyakran elhangzik – „olyan jó lenne egy kis friss levegőt szívni”. Ennek a mondatnak sajnos egyre kevésbé van létjogosultsága.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megdöbbentő adatai szerint, a föld szinte összes lakója – egész pontosan 99 százaléka – olyan levegőt lélegez be, amely abszolút nem felel meg a WHO által meghatározott egészségügyi előírásoknak.

A legfrissebb adatok szerint rekordszámú, a világ 117 országában, több mint 6000 városában végzett felmérés alapján, a WHO (amely a közelmúltban szigorította a levegőminőségre vonatkozó irányelveit – a szerk.), azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a fosszilis tüzelőanyagok használata a légszennyezettség visszaszorítása érdekében.

Fotó: 123rf.com

Ilyen tüzelőanyagok a szén, a kőolaj és a földgáz elégetéséből származó szennyező anyagok, melyek rövid és hosszú távú légúti megbetegedéseket, például köhögést, nehéz légzést és krónikus asztmát okoznak, valamint egyéb betegségekkel is összefüggésbe hozhatók – írja a New York Post.

méreganyagok képesek mélyen behatolni a tüdőbe, bejutnak a véráramba, szív- és érrendszeri, agyi érrendszeri (stroke) és légúti megbetegedéseket okozva.

Ezek a tüdőödéma tünetei

A levegő minősége a Földközi-tenger keleti részén és Délkelet-Ázsiában a legrosszabb, majd Afrika követi. Nem jobb a helyzet a többi térségben sem. Egyetlen országnak sem sikerült a WHO által javasolt levegőminőség határértékét elérni.

Hétfői közleményében aggodalmát fejezte ki Maria Neira, az Egészségügyi Világszervezet Közegészségügyi és Környezetvédelmi Minisztériumának igazgatója:

„Évente több mint hétmillió ember halálát okozza a levegő szennyezettsége, amely megelőzhető lehetne.”

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.