Vérkeringést serkentő jógapózok

A jóga nemcsak nyújtja az izmokat, de védi a keringési és nyirokrendszer egészségét is.

Sokan azért választják a jógát, mivel szinte azonnal jótékony hatást fejt ki az ülőmunkát végzők szervezetére nézve, képes az izmok megnyújtására, a gerinc egészségének megóvására és a stressz oldására egyaránt, noha ennél összetettebb egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

A jógapózok egy része stimulálja a nyirokrendszert, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezzel a kórokozók elleni eredményes küzdelemhez, a stresszválasz csökkentésével rendszeres gyakorlása enyhíti a krónikus gyulladást. Emellett a vérkeringést is serkenti, védi az ereket, helyreállítja a vérnyomást, csökkenti a szívbetegség kockázatát – írja számos kutatást áttekintve Ann Swanson A jóga tudománya című könyvében.

joga

Jógapózok a keringési rendszerért

A fordított testhelyzetek lényege, hogy a fej a szív vonala alá kerül, erősítve a keringést, aktiválva a nyirokrendszert. A nyirokvezetékek az izommozgás révén szállítják a folyadékot a testben, a fordított pózok megkönnyítik az érbillentyűk kinyílását, ezzel pedig a folyadékfelhalmozódás, az ödémásodás ellen is hatásosak. Emellett számos további póz hatékony a vérkeringés egészségének megőrzésére.

A lefelé néző kutyapóz részleges fordított testhelyzet, gyakori a jógaórákon. A póz során a test hátulsó oldala, így a fenék, a comb és a vádli nyúlik, erősödik a váll, a helyzet serkenti a belső szervek működését. Könnyített variációban behajlított térddel vagy székre támaszkodva is végezhető.

A gyertyaállás segíti a nyirokkeringést és az idegrendszert. Stimulálja a baroreceptorokat, így hosszú távon stabilizálja a vérnyomást. A láb állása kissé a fej irányába tart, ezért a vállra terhelődik a súly, nem a nyakra.

A hídtartás a hátfájás ellen is bevethető, nyugtató jógapóz, amely remek az ülőmunkát végzők számára, és akár a nap végén is végezhető. A comb, fenék, hát, vállak nyújtása mellett nyitja a mellkas, a szív területét, a bordakosarat, könnyítve a légzést is.

 

A keréktartás teljes hátrahajlást foglal magába, bemelegedett izmokkal igazán biztonságos a végzése. Javítja a hajlékonyságot, nyújtja a csípőt és a láb elülső izmait is. A szívverés gyorsul, amely által energikusabbnak is érzi magát az ember.

A fejenállás egyensúlyérzéket és kitartást igényel, de erősíti a felsőtestet, a rekeszizmot, ezáltal a légzést is. A keringés serkentésével a vérnyomásgondok megelőzésében segít. A súly a karokon van, nem a fejen.

jóga

 A kobraállás a hátrahajlás révén erősíti a gerinc izmait, de serkenti az emésztőszerveket, a kiválasztást, és energiával látja el az embert. A mellkas és a csípő nyúlik, a könyök enyhén be van hajlítva helyes kivitelezésnél.

A hanyatt fekvő gerinccsavarás az emésztést és a keringést is serkenti, nyugtatja az idegrendszert, miközben nyújtja a mell-, hát-, far-, comb- és vállizmokat. A gerinc enyhén csavarodik, a kinyújtott kar lazán nyúlik, a fej pedig az irányába fordul.

Forrás: femina.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.