Van olyan négyperces edzés, ami többet ér, mint a megszokott egyórás tréning

Új vagy még a konditeremben? Íme, öt érdekesség, amiről eddig talán fogalmad sem volt – pedig hasznodra válhat az infó.

Tedzéstrendre, a Tabata módszerre egyre többen esküsznek. Ez egy olyan rendkívül intenzív, négyperces gyakorlatsor, amelynek a zsírégető hatása sokkal intenzívebb, mint egy 60 perces aerob tréningé, emellett pedig az állóképességet is javítja. Egyes vélemények szerint négy perc Tabata olyan hatással is lehet a szervezetre, mintha egy félmaratont futottál volna, s az edzést követő 24 órában rendkívüli módon felgyorsul az anyagcseréd.

Ha beszélsz angolul, itt egy komoly tanulmányt olvashatsz a módszerről, de a YouTube-on természetesen rengeteg videót találsz a témában. Ha belevágsz a projektbe, két dolgot érdemes tudnod: egyrészt az, hogy túlsúlyosak és szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek szigorún tilos így edzeniük, másrészt pedig azt, minden esetben alapos bemelegítésre van szükség a Tabata gyakorlatsorok előtt, különben elkerülhetetlenné válnak a sérülések.

Milyen napszakban a leghatékonyabb az edzés?Attól függ, férfi vagy nő kérdezi

Ha keményen edzel 45 percen át, az anyagcseréd 14 órán át lesz gyorsabb.

Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy nem meséről van szó, hanem valóban jelentősen gyorsul az anyagcserénk az intenzív testmozgást követően. Ez azt jelenti, hogy nem csak az edzésprogram során égetünk el komoly mennyiségű kalóriát, hanem az elkövetkezendő órákban is legalább 100-200 kalóriától szabadulunk meg. A jelenség állítólag 14 órán át tart, éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy milyen gyakorlatokat végzünk másnap.

A fitness-bérletek 80 százalékát nem használják ki a férfiak.

A Cambridge-i Egyetem friss tanulmánya szerint a férfiak nem használják ki a fitness-bérletet. A nők közül sem mindenki, de míg náluk csak 70 százalék hanyagolja a rendszerest edzést bérlettel a zsebében, a férfiak esetében ez a szám 80 százalékos.

Hogyan végezzük a Tabata edzést?

A legtöbben januárban és szeptemberben veszik meg maguknak a bérletet, amikor még tele vannak hittel, hogy rengeteget – és legfőképpen rendszeresen – fognak majd sportolni. Az idő előrehaladtával aztán fokozatos lanyhul az aktivitás, és a végén ott állnak a bérleten kihasználatlanul…

 

Hiába edzed magad halálra, ha nem táplálkozol megfelelően.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: az izmok nem akkor rajzolódnak ki, ha napi nyolc órát edzel és mellé hat ember helyett eszel, hanem akkor, ha egészségesen, kiegyensúlyozottan és a mértékletességet szem előtt tartva táplálkozol, mellé pedig rendszeresen mozogsz.

Egy személyi edző a lényeget a következőképp fogalmazta meg: „Amikor épp meglátogatom a szüleimet, és eszem anyu legendás aranygaluskájából, akkor persze azt szuggerálom, hogy „nem számít, nem számít, ehetek egy tonnát is belőle, majd edzek hatszor annyit”, de a valóságban ez azért nem teljesen így van. A hangsúly a helyes táplálkozáson van, utána pedig az edzésen. Ha arányokban kellene kifejezni, 70–30 százalék a reális.

Minél egészségesebb a szíved, annál lassabb a szívverésed.

A rendszeres, szakszerűen végzett testmozgás hatására a szervezeted teljesen átalakul, és egy idő után a nyugalmi pulzusszám lassul. Ez annyit jelent, hogy a szívnek kevesebbszer kell dobbannia ahhoz, hogy ugyanannyi friss, oxigéndús vért juttasson el a szervekhez, szövetekhez.

A folyamat során nem csak a szervek oxigénellátása, hanem a szív oxigénellátása is javul, hiszen a rendszeres mozgás hatására aprócska hajszálerek nyílnak ki és továbbítják a friss vért a szívizom különböző területeihez, a szervezeted tehát élénkebb, stabilabb és egészségesebb lesz.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.