Vállfájdalom okai – mi minden miatt fáj a váll? – 1.rész

A probléma megállapításától az alap bajokig

A váll nem csupán egy egyszerű ízület. Izmok és inak összetett szerkezete. A legalapvetőbb mozdulatainkat is ez teszi lehetővé. Számos része gondot okozhat azonban. Mi miatt fáj a váll leginkább?

Lássuk a vállfájdalom okait:

A váll egy komplex struktúra, izmok és inak szerkezete – ezek kapcsolják a csonthoz az izmokat és teszik lehetővé, hogy levegyünk valamit a polcról, vezessünk vagy akár csak megvakarjuk a hátunkat. A vállnak ugyanakkor mindegyik mozgó része problémás lehet – ez a vállfájdalom oka, amely igen sok embert érint.

A vállnak három csontja van: a felkar (humerus csont), amely egy lyukba, az úgynevezett lapátcsontba illeszkedik.  Az izmok és az inak kombinációja az ún. rotátorköpeny vagy vállizom, ez tartja középen a csontot a foglalatban, s kapcsolódik a lapátcsonthoz.

Vannak súlyos esetek. Ha vállfájdalom jelentkezik, s ezzel együtt légszomjat vagy mellkasi szorítást tapasztalunk, azonnal mentőt kell hívnunk, ugyanis ez a szívroham jele. A kar is nehezen mozdítható ilyen esetben, ezért sokszor mástól kér segítséget a páciens.

Ha a vállfájdalom nem súlyos, de nem javul – duzzadt, piros, meleg vagy érzékeny, keressünk fel orvost, aki kikérdez a tünetekről és megnézi, mennyire tudjuk mozgatni a vállunkat.

Tesztekkel a doktor közelebbi képet kaphat arról, miért fáj a váll. A röntgen megmutatja, ha nyilvánvaló sérülés van, míg a CT vizsgálat kellőképpen részletes. Az MRI vagy az ultrahang által kiderül, sérültek-e a váll körüli szövetek.

vállfájdalom2

Artroszkópia szükséges, ha az orvos ezek után sem tudja megmondani, mi a vállfájdalom oka. Egy apró vágáson át szűk csövet juttat a vállba, amely kamerát tartalmaz. Ilyen speciális eszközöket nem csupán a probléma okának felderítésére használnak, hanem a megoldáshoz is.

Mi lehet a vállfájdalom oka?

1.Nyáktömlőgyulladás (bursitis) esetén kisméretű, folyadékkal telt zsákok (bursa-k) borítják a csontok közötti kapcsolódásokat. Ha túl gyakran végezünk egy adott mozdulatot – például egy labda eldobása vagy valaminek a megemelése a fej fölé -, ezek a zsákok begyulladhatnak. Amennyiben emiatt fáj a váll, a legegyszerűbb mozdulatok is problémát okozhatnak. Például a fésülködés vagy az öltözködés.

2.Íngyulladás (tendinitis): ahogy a sokat hordott cipő talpa, úgy az inak is elhasználódnak idővel. Az olyan állapotok, melyek begyullasztják az ízületeket, így az arthritis is okozhatja ezt. A vállak esetében általában a rotátorköpeny és a bicepsz a legproblémásabb.

3.Akut íngyulladás (akut tendinitis): az olyan sportok, mint a tenisz, baseball és úszás válthatja ki ennek egy formáját, különösen, ha sűrűn végezzük a mozgásokat és rosszul, vagy nem pihenünk eleget két alkalom között. Kezeléssel az akut tendinitis jobban javul, mint a hosszú időn át tartó, kopásos típus.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.