Újra focizik, fut, golfozik? Van segítség a sportsérülésekre

A tartósan jó idő beköszöntével sokan kezdenek (újra) sportolni, nem ritkán megfelelő felkészülés nélkül, ami könnyen elvezethet a sportsérüléseknek, később sportártalmakhoz.

Ennek 40 felett még nagyobb az esélye, hiszen középkorúként az izmok veszíthetnek erejükből, és a szív és a tüdő sem feltétlenül képes maximum teljesítményre. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos nem csak a sportsérülések szakszerű kezelésére, de az okos sportolásra is felhívta a figyelmet.

 

Gyakori sportsérülések a népszerű sportágakban

  • Futás

Amikor valaki a szükséges előkészítés, állóképesség nélkül és esetleg nem megfelelő technikával túl sokat kezd futni, az könnyen elvezethet a térd-, sípcsont- és vádli sérülésekhez, esetleg csípő bursitishez is. A bursa tulajdonképpen egyfajta tömlő, amelynek belhártyája terhelés vagy irritáció hatására begyulladhat. A bursitisre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a fájdalom, a duzzanat, a nyomásérzékenység.

Fotó: 123rf.com


Itt fontos elkülöníteni a sportsérüléseket a sportártalmaktól – hangsúlyozza Páll doktor. – A sérülés egy erős, egyszeri behatásra létrejövő trauma, például törés, húzódás, szakadás, a sportártalom viszont ismételt behatásra keletkezik, nincs körülhatárolt traumás epizód. A kiváltó tényező gyakran túlterhelés, de ok lehet még egy rosszul használt sportszer, az ellenfél tevékenysége vagy egy nem kontrollált izom. Tehát míg például a vádlihúzódás sportsérülés, addig a bursitis sportártalom.

Foto:pixabay.com

  • Futball

A focisták egyik legsérülékenyebb pontja a térde, hiszen érheti porcsérülés, kificamodhat, elszakadhat a térdszalag, és még lehetne sorolni a kockázati tényezőket. A focin kívül a kézlabda, a kosárlabda és a síelés azok a sportágak, amelyek jelentősen veszélyeztetik a térdet rögzítő szalagokat. Egy-egy csavarásos sérülésnél leggyakrabban a belső oldalszalagok és az elülső keresztszalagok sérülhetnek, szakadhatnak el. Sérüléseken kívül idősebb futballistáknál és a nagy terhelés miatt akár fiatalabbaknál is jelentkezhetnek sportártalmak, melyek közül a porckopás további sérüléseket, fájdalmat generálhat.

Foto:pixabay.com

  • Golf

A golfnál nem ritka a váll húzódása, ficama, de a legjellemzőbb panasz a túlterheléses fájdalom, különösen a vállban, a nyakban, a derékban, és igen gyakori a golfkönyök mellett a teniszkönyök kialakulása is. A sportártalomnak számító golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom, amihez sokszor alkargyengeség is kapcsolódik. Teniszkönyök esetén úgynevezett mikrotraumák keletkeznek, amelyekből később állandó gyulladás alakulhat ki. Ennek következtében már a kisebb mozdulatok is fájdalmasak lehetnek. Kezdetben csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhatnak, később jelentős izomgyengeség is jelentkezhet.

úszás

uszas

Foto:pixabay.com

  • Úszás

Ha elmarad a bemelegítés, vagy valaki túl hirtelen „ugrik fejest” az úszásba, jelentősen nő a kockázata a vállsérüléseknek. A váll egyik legjellemzőbb sérülése az ún. Rotátor (vagyis vállforgató) – köpenyt érinti. Ez főleg azokat a sportolókat veszélyezteti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek. Ilyen például az úszás, valamint a kézi-, vízi- vagy röplabda, a tenisz. 40 felett azért is nőhet ennek kockázata, mert ilyenkor már az ízület instabilabbá válhat, a vállizmok kevésbé erősek, és a támasztó ínszalagok is gyengülhetnek. A Rotátor-köpeny sérülésének tipikus tünete a kar felemelésekor jelentkező fájdalom.

Segítség a leggyakoribb sportsérüléseknél- a legsérülékenyebb ízületeink

A megelőzés és a kezelés is fontos

–  Az edzéseket újrakezdők számára a legfontosabb tanács, hogy a sportsérülések többnyire megelőzhetők megfelelő technika kialakításával, fokozatossággal. Ezen túl már a terápiában is koncentrálni kell a rizikófaktorok kiküszöbölésére, mint például a túledzettség, a szorongás, az alvászavar, a nem megfelelő edzésmódszer és sportszer, különösen a sportcipő. A megelőzés és a kezelés része kell, hogy legyen a rendellenes anatómiai szituációk, például lúdtalp, gerincferdülés korrigálása is. A kezeléseket mindig az adott probléma szerint választhatjuk meg. Elsősorban nyilván a fájdalmat kell csillapítani, amire jó megoldás lehet a helyi gyulladáscsökkentő injekció. Később nagyon sokszor választjuk a hialuronsav vagy orvosi kollagén tartalmú injekciókúrákat, a lökéshullám terápiát, a lágylézer kezeléseket, amelyekkel tartós javulás érhető el. A megfelelő gyógytorna, mozgásterápia azonban egyik esetben sem kerülhető el, hiszen csak ezzel állítható vissza a stabilitás, az erő és a mobilitás, sportolók esetében pedig a teljes értékű edzésmunka. 

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.