Új testképzavar: az izomdiszmorfia

Sokáig csak az anorexiában (állandó koplalás) vagy éppen a bulimiában (kóros evési kényszer) szenvedő testképzavaros emberekről olvashattunk, hallhattunk. Egy kevésbé ismert betegség is van: az izomdiszmorfia.

Testképzavar a férfiaknál

A főleg férfiakat sújtó, pszichológiai okokra visszavezethető probléma folytán az illető soha nem elégedett testével. Egyre izmosabb és izmosabb szeretne lenni, holott felmérések igazolják, hogy a legtöbb nőnek „nem jön be” a túl kigyúrt pasi. Felmérések szerint az izomdiszmorfia az edzőtermek látogatóinak 4-5 százalékát érinti.

A megkérdezettek közel 10 százaléka vallott arról, hogy szteroidokat is szed a gyorsabb fejlődés érdekében, de ez az arány valószínűleg magasabb. A heti többszöri edzés önmagában még nem jelentene semmi rosszat, a gond inkább az, ha rögeszmévé válik. Ezeknek az embereknek az edzés olyan, mint narkósnak a kábítószer.

Sokszor még a munkaidő sem jelent nekik akadályt. A megszállottan edző férfiak – az egyre soványabbá váló anorexiás nőkhöz hasonlóan – nem ismerik fel, hogy már rég elérték az eredeti céljukat, testük megváltoztatása életük legfontosabb kérdésévé válik. A túlzásba vitt edzés és az izomnövelőszerek hatására pedig egyre gyakoribbá válnak az izomleszakadások és a potenciazavarok.

A legtöbben ugyanis megfelelő szakember segítsége nélkül gyors, látványos eredményt akarnak elérni, pedig az arányos és egészséges test kialakítását meg lehet tanulni, és ehhez még csak túlzásokba sem kell esnünk!

,,Amikor az ismerőseim körében szeretett sportágamról, a testépítésről beszélek, amit jómagam is hosszú évek óta űzök, megannyi ellenszenvvel és kétkedéssel kell szembe találnom magam” – vallja Nagy Imre fitnesz és erőnléti szakedző. ,,Az emberek lelki szemei előtt még mindig azok az izompacsirták jelennek meg, akik anabolikus szteroidoknak köszönhetik az eredményt. Sajnos ezek szedése megengedett a profi testépítők számára.

Ezt figyelembe véve nem csoda, ha nem tudok túl meggyőző lenni, amikor a naturális testépítés számtalan előnyét hangoztatom. Számomra ez a sport a fizikális felkészülésről, testünk arányos izomzatának felépítéséről, az egészségről, az önbecsülésről és a kitartásról szól. Szerencsés vagyok, mert nap mint nap foglalkozhatok gyerekekkel, felnőttekkel, nőkkel és férfiakkal egyaránt.

Mindenki ugyanabban az edzőteremben edz, de személyre szabott edzéstervek alapján. Gyermekek számára pl. nem versenyzői programról van szó, csupán aktívabbá akarjuk tenni őket azáltal, hogy könnyű, súlyzós gyakorlatokat, vidám cardióedzést és egészséges étrendet kínálunk nekik.

,,Másfél évvel ezelőtt egy vérvételen derült ki, hogy eléggé magas a vércukorszintem. A háziorvosom ajánlotta, hogy az volna a legjobb, ha sportolnék valamit” – kezdi mesélni történetét Andi, a 33 éves gyesen lévő anyuka. ,,30 éves koromig mindig küzdöttem a súlyommal, nagyon kövér voltam. Mondhatom: roppant szörnyű érzés megbélyegezve élni, a két gyerek születése után pedig csak tovább romlott a helyzet.

Rövid keresgélés után eljutottam ebbe a családias hangulatú edzőterembe, ahol már az első alkalommal kiválóan éreztem magam. Örök hála a személyi edzőmnek, hiszen folyamatosan inspirált. Magamban biztosan nem tudtam volna szabályosan végezni a gyakorlatokat, és talán fel is adtam volna. Annyira jó, hogy fogyókúra nélkül, egyfajta életmódváltásban kaptam segítséget ahhoz, hogy pár hónap leforgása alatt 105 kilóról 78 kg-ra fogytam le.

Fotó: 123rf.com

Ez a gyors eredmény nyilván annak is köszönhető volt, hogy naponta 2-szer edzettem. Mivel szeretnék a férjemnek tetszeni, a mai napig keményen edzek. Most már persze ritkábban, és megengedek magamnak egy-két hízlalóbb ételt is. Hiszem, hogy semmit sem szabad túlzásba vinni!

,,A dietetikusok által összeállított diéták soha nem lesznek úgynevezett „csodadiéták”, viszont a páciens a maximális erőnléte mellett tud megszabadulni a fölös testtömegétől, és meg is tudja tartani az ideális súlyát. A diéta akkor működik igazán, ha nem csak a mennyiségre figyelünk, hanem pl. arra is, hogy milyen ütemben, milyen napi elosztásban fogyasztjuk az ételeinket” – magyarázza Szalayné Kónya Zsuzsa, a DEOEC Dietetikai Szolgálatának vezetője.

,,A diéta során mindig négy kérdésre kell választ adnunk: Mennyit, mit és mikor ehetünk? Hogyan, milyen konyhatechnológiával készítsük az ételeinket? Ellenben sose legyen központi kérdésünk az étkezés, mert: nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Jó lenne, ha a kólás – chipszes – számítógépes nemzedéket ki tudnánk billenteni tunyaságukból. Meggyőződésem, hogy a testépítés és a fitnesz olyan többletet képes adni a mai gyerekeknek, amivel újra az egészségesebb életmód felé fordulhatnak” – teszi hozzá a fitneszedző.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.