Új sportág keresi a helyét az olimpián

Nem azok az idők járnak, amikor a függőleges rúdon csimpaszkodó ledér öltözetű hölgyek kizárólagosan szexuális vágyak felkeltése érdekében vonaglanak a szerszámon.

A mozgásformához szexi melltartók és csipkés bugyik helyett feszes izmok, egyensúlyérzék és hatalmas elszántság szükségeltetik. Ugyanis új sportág van kialakulóban a rúd körül, amely tulajdonképpen speciális talajtorna, rúd igénybevételével. A londoni olimpián nemzetközi megfigyelő és sportolói küldöttség vett rész, a népszerűsítés és a nemzetközi elfogadtatás szándékával.

Az új divatőrület tulajdonképpen nem is annyira új, a múlt század húszas éveiben indult az Egyesült Államokból, a szervezet nemzetközi központja is ott található. A harmonikus mozgást és erőnlétet közvetítő gyakorlatokból versenyeket, nemzetközi megmérettetéseket is tartanak.

A Pole Dance International (PDI) kaliforniai centruma világverseny színhelye, a legutóbbi nyári Las Vegas-i találkozón is külön női és férfi kategóriákban indultak a versenyzők. A Facebookon Grande Dames a Pole Fitness néven szekció indult az ötven év felettieknek. Az érett korú rúdtáncosok szerint nem a magamutogatás a lényeg, hanem kitűnő kondicionáló és alak karbantartó módszerről van szó.

A rúdtánc egyfajta előadóművészet, ahol a táncot kombinálják tornaelemekkel. Akár akrobatikus formákkal, mint például Kínában, ahol a cirkuszi előadásokon régóta fontos látványelem. A mindennapi testedzést harmonikus mozgással ötvöző új hóbort, akárcsak korábban az aerobik, megállíthatatlanul terjed a világon.

rudtanc_480

Az egészséges divatőrületnek Magyarországon is akadnak profi követői. Az első Pole Dance iskola 2003-ban nyílt Budapesten, Pirner Alma Dollhouse Táncstúdió tánciskolájába még csak hölgyek jártak. Az évek alatt a rúdfitnesz a testedzés elismert formájává vált hazánkban is, amit aerob és anaerob edzésként is végeznek lelkes követői, hiszen ez a sport a saját testsúllyal történő edzés szórakoztató, mégis kihívásokkal teli formája.

Világbajnokunk is van, a 2011-es év duó rúdtánc világbajnokai, Bardóczy Ilka és Pálmaffy Barbara. Magyarország egyetlen férfi rúdfitnesz oktatója Presinszky Ákos. Ők is ott lesznek a napokban nyílt balatonfenyvesi rúdfitnesz táborban, ahol harminc érdeklődő hódolhat kedvenc sportjának.

Nemcsak rúdtánc és rúdfitnesz gyakorlására lesz lehetőség, hanem ízelítőt kapnak a résztvevők az egzotikus tánc világának legnépszerűbb műfajaiból, mint  például a mostanában divatos Burlesque-ből, és kipróbálhatják magukat a légtornász eszközökön is. A rúdfitnesz eszközigénye egyszerű: a névadó eszköz sokfelé megtalálható. Az amatőr rúdrajongók az egyszerűbb gyakorlatok bemutatására és az erőnlét fokozására a közlekedési útvonalak mentén elhelyezett táblatartó csöveket is használják.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.