Trükk a hosszú ülés rossz hatásai ellen: 5 perc séta félóránként

A mozgás még kis mennyiségben is nagyon fontos!

Félóránként mindössze 5 perc séta képes ellensúlyozni a hosszan tartó ülés káros hatásait – derült ki egy új tanulmányból.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a hosszan tartó ülés – amely manapság a mindennapok alapvető része – akkor is veszélyt jelent az egészségre nézve, ha egyébként rendszeresen sportolunk.

Az orvosok régóta tanácsolják az embereknek, hogy üljenek kevesebbet és mozogjanak többet. Persze, ezt nem mindig egyszerű betartani, különösen, ha ülő munkát végzünk.

fejfájás

A kérdés az, mennyire gyakran kell felállni a székből és milyen hosszú időre?

Kevés tanulmány foglalkozott eddig azzal, ami a legtöbb irodai dolgozót foglalkoztatja: mi számít a legkevesebb tevékenységnek ahhoz, hogy ellensúlyozza az üléssel töltött munkanap egészségre gyakorolt hatását?

A Columbia Egyetem testmozgás-fiziológusai most elvégeztek egy tanulmányt, amely megadja a választ: eszerint félóránként mindössze 5 perc séta ellensúlyozhatja a hosszan tartó ülés miatt kialakuló, legkárosabb hatásokat.

Ellentétben más tanulmányokkal, amelyek egy vagy két tevékenységi lehetőséget teszteltek, az új vizsgálat öt különböző gyakorlati helyzetet vett górcső alá: 1 perc séta minden 30 perc ülés után, 1 perc séta 60 perc után; 5 perc séta 30 percenként, 5 perc séta 60 percenként, valamint, amikor egyáltalán nincs séta.

„Ha nem hasonlítottunk volna össze több lehetőséget és nem változtattuk volna meg a gyakorlatok gyakoriságát és időtartamát, csak a vélt legjobb tippeket tudtuk volna megadni az embereknek az optimális rutinról” – magyarázta Keith Diaz, PhD, a Columbia Egyetem Vagelos Orvos és Sebész Kollégiumának viselkedésgyógyászati docense, aki a tanulmányt vezette.

A vizsgálatban részt vevő 11 felnőtt mindegyike Diaz laboratóriumába érkezett, ahol a résztvevők 8 órán keresztül ültek egy ergonomikus székben, s csak az előírt dolgokat végezték, például harapnivalóért mentek, futópadon jártak vagy mosdószünetet tartottak.

A kutatók szemmel tartották az egyes résztvevőket, hogy megbizonyosodjanak arról, nem végeznek-e túl- vagy alulmozgást. Rendszeresen mérték a vérnyomásukat, vércukorszintjüket – melyek a szív- és érrendszeri egészség kulcsfontosságú mutatói.

A résztvevők a foglalkozások alatt laptopon dolgozhattak, olvashattak és telefonjukat is használhatták, valamint szabványos étkezést biztosítottak számukra – mindez megfelel egy átlagos felnőtt átlagos napjának.

Kiderült, hogy az optimális mozgásmennyiség 30 percenként 5 perc séta. Ez volt az egyetlen, amely jelentősen csökkentette a vércukorszintet és a vérnyomást.

szem, látás, munka, iroda

foto:pixabay.com

Mi több, ez a gyaloglási rend drámai hatással volt arra, miként reagáltak az alanyok a nagy étkezésekre és 58 százalékkal mérsékelte a vércukorszint-ugrásokat egy egész napos ülésnél tapasztalakhoz képest.

A 30 percenkénti, egyperces mozgás szerény előnyöket mutatott a vércukorszint tekintetében a nap folyamán, de a 60 percenkénti sétából (akár egyperces, akár ötperces volt) sem profitáltak különösebben az alanyok.

Minden mennyiségű séta jelentősen, 4-5 Hgmm-rel csökkentette a vérnyomást az egész napos ülés esetén tapasztaltakhoz képest. „Ez jelentős csökkenés, összehasonlítható azzal a mérséklődéssel, amelyet 6 hónapig napi edzéstől várnánk” – mondta Diaz.

Rendszeresen mérték a kutatók a résztvevők hangulatának szintjét, fáradtságát és kognitív teljesítményét a tesztelés során. Leszámítva az óránkénti 1 perces gyaloglást, minden séta csökkentette a fáradtságot és javította a hangulatot. Egyik gyaloglási rend sem befolyásolta ugyanakkor a kognitív teljesítményt.

Fontosak a hangulatra és a fáradtságra gyakorolt hatások, hiszen az emberek hajlamosak ismételni azokat a dolgokat, amitől jobban érzik magukat – jegyezte meg Keith Diaz.

A Columbia Egyetem kutatói jelenleg 25 különböző séta-mennyiséget vizsgálnak az egészségügyi eredmények tekintetében és emberek szélesebb körét is tesztelik. A jelenlegi vizsgálatban résztvevők a 40-es, 50-es és 60-as éveikben jártak, legtöbbjüknek nem volt cukorbetegsége vagy magas vérnyomása.

Immár tisztában vannak vele, hogy az optimális egészség érdekében a napi gyakorlatok mellett rendszeresen mozogni kell – mondta Diaz. „Bár ez nem hangozhat praktikusnak, eredményeink azt mutatják, hogy egy munkanap során még a kis mennyiségű mozgás is jelentősen csökkentheti a szívbetegségek és más krónikus betegségek kockázatát.”

A tanulmányt a Medicine & Science in Sports & Exercise közölte, az American College of Sports Medicine folyóirata.

Amikor a séta kihagyhatatlan -így vigyázzunk magunkra

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.