Top fitnesz trendek-Melyik a legjobb?

Felejtsük el a divatos fitness hóbortokat. Testünk az egyetlen felszerelés, amire szükségünk van a legjobb trendhez: a testtömeg edzéséhez.

Annak ellenére, hányféle új és divatos fitness trend létezik, a trendekről készült felmérés azt mutatja: mégiscsak a jól bevált testtömeg-edző gyakorlatok viszik a pálmát, vagyis az alapok – a felülések, a fekvőtámaszok, a húzódzkodás. A kutatók úgy látják: az emberek évszázadokon át saját testsúlyukat használták állóképességük kialakításához. De ez az első alkalom, hogy felmérést is végeztek erről.

„A testtömeg-gyakorlatok bizonyítottan hozzájárulnak, hogy fitté váljunk és azok is maradjunk – magyarázza Walt Thompson, PhD, a Georgia állami egyetemről. – Manapság, amikor az emberek igyekeznek minél többet lefaragni kiadásaikból, a testtömeg-gyakorlatok igen hasznosak abban, hogy jól érezzék magukat és szép testet alakítsanak ki maguknak, különösebb anyagi befektetés nélkül.”

Top fitness trendek, amik tartják magukat

A fitness-trend felmérés minden hatodik évben készül, fitness szakértők segítségével. Kutatók szerint az egészséges életmód és fitness oktatása, illetve az ezekkel kapcsolatos programok fokozott érdeklődést hoznak magukkal.

  • Művelt, képzett, bizonyítvánnyal rendelkező, tapasztalt fitness szakemberek piacra lépése – több, fitness-el kapcsolatos munkahely; várhatóan egyre emelkedik majd a fitness ágazatban dolgozók száma, sokkal jobban, mint az összes többi ágazatban – vélekedik az amerikai munkaügyi minisztérium.

Fotó: 123rf.com

  • Erősítő gyakorlatok – a trend izmosodása folytatódik. Már nem korlátozódik a testépítésre, a legtöbb ember ma valamilyen testsúly-edzést végez az izomerő javítására és fenntartására.
  • Testsúly-tréning: a testsúly-gyakorlatokhoz minimális felszerelésre van szükség. Magába foglalja a felüléseket, a fekvőtámaszt, a húzódzkodást és a guggoló gyakorlatokat is.
  • A gyermekek és az elhízás: az edző gyakorlatok, melyekkel a gyerekkori elhízás kezelését célozzák meg, ugyancsak az egyik fő trendet alkotják. Az iskolák maximálisan partnerek a közösségi alapú testmozgás-programok kialakításában, melyek megelőzik illetve kezelik a sajnálatos módon egyre növekvő gyermekkori elhízás-járványt.
  • Testmozgás és fogyás: következetesen a 20 top fitness trend között vannak – kutatók szerint a legnépszerűbb diéta tervekben mindig szerepel a hozzájuk tartozó testmozgás, mely a súlyvesztést tovább növeli.
  • Fitness programok idősebb felnőttek részére – a fitness klubok az idősebbeket is várják, életkoruknak megfelelő edzésprogramokkal.
  • Személyi edzés: minél több képzett személyi edző van, annál inkább elérhetőek, akár vállalati fitnessre, akár közösségi alapú edzésekre vagy orvosi fitness programokra.
  • Funkcionális fitness: a kutatók ez alatt az erősítő edzés használatát értik annak érdekében, hogy javuljon az egyensúlyérzék, a koordináció, az erő és a kitartás a mindennapi tevékenységek elvégzésére. A fukcionális fitness-nek a mindennapok könnyebbé tétele a célja, ezért gyakran használatosak az idősebb felnőtteknek kialakított programokban.
  • Csoportos személyi edzés: a személyi edzők manapság gyakran segítenek kis csoportoknak is, melyek 2-4 emberből állnak. Költséghatékony megoldás, mert ez a felállás általában kedvezményekkel jár.
  • Core tréning: törzs-edzésnek lehetne fordítani – a stabilitás növelése a lényege. Olyan felszerelések használata, mint az egyensúly labda vagy az ún. wobble board, amelyen a lábakkal kell egyensúlyozni. Cél a feszes, szálkás izmok kialakítása, fejleszti a tartóizmokat is. A csípő, a derék- és a has izmainak edzése általános stabilitást ad, nemcsak a sporthoz, hanem a mindennapi tevékenységekhez is.

A sportolás nagy kihívást jelenthet szervezetünk számára, sokszor maradandó sérüléseket is okozhatunk vele.

Sportoljunk, de ízületkímélően

A felmérést a kutatók világszerte 3346 egészségügyi – és fitness szakember bevonásával végezték. Az American College of Sports Medicine’s Health & Fitness Journal közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.