Tízezer lépés naponta – az egészségünkért

Tízezer lépés, kicsivel több mint hét kilométernek felel meg. A WHO állásfoglalása szerint ennyit kellene lépnünk egy nap. Íme, 5 tipp, hogy könnyebb legyen minden lépés!

Tízezer lépés nem a világ.

Ha az ember már reggel elkezdi a járkálást, estére már “fel is falhatja” a kötelező napi adagot. De sokszor mégsem könnyű megtennünk, s hamár délután úgy tűnik, hogy okostelefonunk kissé alulszámolja megtett lépéseinket, nem benne van a hiba. Ilyenkor érdemes végiggondolni a napunkat, vajon hol teljesítettünk alul.

S hogy miért fontos ez a bizonyos tízezer lépés?

Nos, ennyi lenne az a napi testedzés minimum, amire egy felnőtt, egészséges embernek szüksége van. Persze ez a szám változhat, ha közben hetente mondjuk 3×30 percet edzünk, de ha általános testmozgásunkra ettől kevesebb időt szánunk, nincs más dolgunk, mint lépni, lépni és lépni.
A legfontosabb: nem kell számolnunk, okosóránk vagy okostelefonunk lépésszámláló applikációja boldogan megteszi helyettünk. Íme néhány tipp, hogy minden napra jusson elegendő lépés.

1. Kezdjük el már otthon: reggeli fogmosás közben nyugodtan lépdeljünk egy helyben. Nos, mennyi is az a szám?

2. Ha tömegközlekedéssel indulunk a munkába, reggelente egy kicsivel előbb keljünk útra és szálljunk le egy megállóval korábban, mint kellene. Sétáljunk végig egy megállót, ami nemcsak a mozgás miatt fontos, hanem azért is, mert ezt – szerencsés esetben – friss levegőn tesszük.

3. Lépcsőzzünk! A munkahelyünkön vagy bárhol, ahol a liftet lépcsőre tudjuk cserélni – tegyük meg. Észre sem vesszük, hogy így milyen egyszerűen gyűlnek a megtett méterek és kilométerek.

4. Sétálva telefonáljunk!
Napi telefonjainkat bonyolítsuk le sétálva. Nem kell mindig ülni, a mobilokkal pedig már nem vagyunk asztalhoz kötve telefonáláskor.

5. Lépjünk ebédidőben tíz percet! Borítsuk fel a mindennapos megszokott rutint. Ebéd után szánjunk 5-10 percet az egészséges sétára. Nemcsak a lábunk, a keringésünk, a szívünk, de még az emésztőrendszerünk is hálás lesz érte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.