Súlyproblémákkal küzd és fáradékony? Érdemes orvoshoz fordulni!

Ha azt vesszük észre magunkon, hogy a testsúlycsökkenés csak nagyon nehezen megy, az eredmény pedig nem tartós; ha ismert inzulinrezisztenciánk van;

ha gyakran érezzük magunkat fáradékonynak, levertnek, demotiváltnak; akkor érdemes orvoshoz fordulni, aki a sportszűrés segítségével segíthet a problémákon – hangsúlyozza Dr. Kurucsai Gábor, a Margit Medical Center belgyógyász szakorvosa.

Ilyen esetekben a vizsgálatok célja az, hogy meghatározzák a szénhidrát-, és zsíranyagcsere irányát és a szervezet energiatermelésének folyamatait elemezzék mozgástevékenység mellett. „Ezek ugyanis jelentősen befolyásolják többek közt a napi életfunkciókat, a teljesítőképességet és nem helyes működésük esetén kóros folyamatokat indítanak el a táplálkozásban, a szervezet elemeinek raktározásában, testsúly-szabályozásban, végül akár kóros túlsúlyhoz vezetve” – mondja a szakorvos.

A folyamat növeli kardiovaszkuláris szövődmények megjelenését, de a testtömeg növekedésén át, kimerültséghez, alvászavarhoz is vezetnek, melyek legtöbbször a napi munkavégzés vagy életvitel nehézségeit is okozhatják. „A vizsgálatok során a nem amatőr sportolók laktát-küszöb mérései helyett az anyagcsere irányának és az energiatermelő folyamatoknak a sejtszintű megismerését végezzük, a vizsgálati elemek között nemcsak a laktát, hanem a zsír- és cukorszabályozást befolyásoló hormonok is mérésre kerülnek. Emellett a vérzsír és a vércukor edzés alatti kinetikája, a sport alatti felépítő folyamatok bázis-anyagcseréjének vizsgálata is megtörténik, valamint a vér oxigénellátását, széndioxid tartalmának mérésével pedig a spiroergometria előnyeit is ötvöztük a protokollban, igaz nem helyettesítve azt” – magyarázza a Margit Medical Center belgyógyásza.

Fotó: 123rf.com

Hozzáteszi, hogy a hobbi szintű sportolóknál nem a teljesítmény túlfokozása a cél, így a spiroergometria helyett a vérgázanalízis és egy EKG nyugalmi frekvencia variancia (HRV) elemzés is segít a pontos diagnózisban. Laktát és laktát-küszöb vizsgálata is kérhető a protokollban, azonban ezek haszna a felső határ meghatározásában áll, azaz a kedvező anyagcsere és egészséges életmód szempontjából annyi jelentőséggel bírnak, hogy mi az a tempó, amit semmiképp nem szabad túllépni, de fogyni és tartósan fogyni enélkül is lehet.

foto: pixabay.com

A korrekt értékeléshez az eredmények sportélettani elemzése is megtörténik a vizsgálat összefoglalójánál.  Cél a kellő mozgásmennyiség megmérése, elkerülve a túlterhelést és az ebből fakadó sérülések vagy belszervi károsodásokat.  A vizsgálatok alatt minden életfunkció monitorozás és felügyelet alatt áll. A vizsgálatot csak a páciens beleegyezésével, előzetes kardiális állapotfelmérés után végezzük el” – teszi hozzá.

 

Forrás: Margit Medical Center

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.