Sporttal a demencia ellen

A legfrissebb tudományos eredmények szerint az aerob jellegű testmozgás sikeresen hozzájárulhat a demencia érintettjei felejtési ütemének lassításához.

Az ASU Edson egyetem professzora, dr. Fang Yu és munkatársai 96 olyan személyt vizsgáltak, akik enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórral éltek. 

A résztvevők hat hónapon keresztül vagy rendszeresen szobabicikliztek, vagy pedig nyújtógyakorlatokat végeztek. Az idős vizsgálati személyek gondolkodási és emlékezeti funkcióinak felmérése során jelentős eredményeket tapasztaltak.

Fotó: 123rf.com

Mind a szobabicikliző, mind pedig a nyújtógyakorlatokat végző csoport esetében ugyanis egyaránt jóval kisebb mértékű volt a felejtés és szellemi hanyatlás mértéke, mint amit a betegség átlagos lefolyása során tapasztalnak az orvosok.

A professzor szerint ezek az előzetes eredmények alátámasztják, hogy az aerob jellegű testmozgásnak nagy szerepe lehet a demencia lassításában. Azt egyelőre nem tudják még, hogy a testmozgás intenzitása vajon szerepet játszik-e vagy pedig maga a fizikai aktivitás már önmagában is hatékony eszköz a felejtés ütemének feltartóztatásában.

Az azonban kétségtelen, hogy az eddigi tudományos eredmények is mind alátámasztották, hogy az aerob jellegű testmozgás feltétlenül jótékony hatással van az Alzheimer-kórral és más demenciával élők állapotára.

Olvasd el ezt is!

Küzdelem a demenciával -A napi mozgás elengedhetetlen

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.