Rekordok a Mount Everest történetéből

1953. május 29-én hódította meg a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyét, a Mount Everestet az új-zélandi Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa. A helyiek által Csomolungmának nevezett hegyen azóta számos rekord született: járt már fent tini és matuzsálem, meghódította házaspár és amputált végtagú hegymászó is.

1975-ben a japán Tabei Junko volt az első nő a hegycsúcson. Három évvel később Reinhold Messner és Peter Habeler oxigénpalack nélkül mászta meg a hegyet, és 1980-ban Messner volt az első, aki magányosan jutott fel az elképesztő magasságba. Egyébiránt a kiváló olasz mászó mondhatta el először magáról, hogy a világ mind a 14 nyolcezer méter feletti hegyét megmászta.

Senki sem járt többször a 8848 méteres magasságban, mint a híres Appa Sherpa, aki 2011-ben már 21. alkalommal jutott fel. Idén május 23-án fiatal honfitársa, Phurba Tashi Sherpa beállította ezt a rekordot. Appa Sherpa nem sokkal utolsó sikeres mászása után közölte, többször nem vág neki a hegynek. A Nepálon kívüli hegymászókat tekintve az amerikai Dave Hahn tartja a rekordot 15 sikeres csúcstámadással. A nők mezőnyében a szintén amerikai Melissa Arnot a rekorder: ő ötször mászta meg a hegyet.

edmund_hillary_tenzing_norgay_mount_everest
Edmund Hillary és Tenzing Norgay a Mount Everesten 1953-ban.

Miura Juicsiro a legöregebb, aki járt a csúcson. 2003 és 2007 között egyszer már birtokosa volt ennek a címnek, aztán egy honfitársa elhódította tőle. Később egy nepáli lett a korrekorder, Miura azonban idén – immár 80 évesen – ismét megmászta a Mount Everestet. Az előző rekorder, Min Bahadur Sercsan is nekivágott ebben a szezonban, de végül az alaptáborból visszafordult. A nők között a japán Vatanabe Tamae tartja a rekordot, 2012-ben 73 évesen mászta meg a Csomolungmát.

A legfiatalabb, aki meghódította a hegyet, egy amerikai tinédzser volt 2010-ben. Jordan Romero mindössze 13 évesen érte el azt, amiről sokan csak álmodoznak.

Újabb rekordokat értek el ebben az évben a fogyatékkal élők: először járt sikerrel amputált lábú nő, egy 26 éves indiai. Nem sokkal előtte egy kezek nélküli nepáli-kanadai mászó is feljutott a csúcsra.

Több mint tíz éve annak, hogy először mászta meg együtt egy házaspár a Csomolungmát. Az amerikai Phil Ershier és neje, Susan 2002-ben érte el a rekordot.

jordan_romero_mount_everest
Jordan Romero a Mount Everesten 2010-ben, mindössze 13 évesen.

A Edmund Hillary és Tenzing Norgay óta több mint 3600-an jártak a csúcson. Évente több mint 600 expedíciót szerveznek, a nepáli hatóságok engedélyhez kötik a szent hegy megmászását. Az idei igen forgalmas szezon volt, de volt már hasonlóra példa: 2010 május 23-án 160-an jutottak fel a 8848 méteres magasságban.

A szent hegy azonban életeket is követel, eddig hozzávetőleg 300-an vesztették életüket a Csomolungmán. Katasztrofális volt ebből a szempontból az 1996-os év, amikor 12-en vesztek oda a csúcs felé vezető úton.

A Mount Everest nemcsak a hegymászásról, hanem a futásról is ismert: a hegy lábánál fekvő Gorak Shepből, 5184 méterről indul a világ legmagasabban zajló maratoni futása. A cél Namche Bazarban, 3446 méteren van.

Forrás: