Reggeli torna

Reggel, a még alvó test felébresztése nem a vekker feladata. A lelassult keringés és a légzés beindítása óvatos és átgondolt gyakorlatokkal célszerű.

A merev izmok és ízületek fellazítása is fontos feladat a reggeli ébredés után, és ez a nap hátralevő részében meghálálja magát. Éjszaka minden szerv, szervrendszer nyugalomban, lelassult funkcióval működik. A reggeli ébredés után gyakran túlságosan gyorsan terheljük meg őket, kiugorva az ágyból, ezzel kellemetlenséget, rossz hangulatot okozva már a nap legelején.

Bármilyen furcsa is, de 45-50 éves kor fölött gyakran sérülnek meg az emberek, a felkelés okozta hirtelen terhelés miatt. Főleg igaz ez akkor, ha késésben vagyunk és kapkodunk. Mit várhatunk attól a naptól, ami már az elején rosszul kezdődik?

A fokozatosan, óvatosan és főleg a szükséges sorrendben végzett reggeli torna gördülékennyé, kellemessé teszi az ébredés perceit. Nem kell, hogy 5-6 percnél tovább tartson, hiszen nem edzésről van szó, hanem sokkal inkább a nap első „bemelegítéséről”, a napra való ráhangolódásról.

Emiatt nem is kell korábban kelnünk, hiszen 5-6 perc nem sokat számít ilyenkor. A reggeli torna egy kis keringésfokozást, izomnyújtást és ízületi bemozgatást tartalmaz, így megizzadnunk sem szabad! A reggeli ébredés után, még fekvő testhelyzetben végezzük az első feladatokat.

Függőlegesbe emelt karokkal végezzünk csukló- és könyökkörzést. Ezt a nyakkörzés kövesse! Végezzünk 3-4 mély belégzést, öt ütemen keresztül belélegezve, majd ugyanennyi idő alatt kilélegezve! Fontos, hogy a keringés lassú fokozása és az oxigenizáció együtt, egymást segítve történjen.

gyogytorna

Ezután üljünk ki az ágy szélére, és végezzünk lassú vállkörzéseket! Csak a jóleső érzés határain belül mozogjunk, sohase erőltessük a fájdalmas mozdulatokat! Ezután végezzünk néhány törzsfordítást és törzshajlítást mindkét oldalra!

Álljunk fel és emelkedjünk lábujjhegyre néhányszor, majd végezzünk bokakörzést mindkét lábbal felváltva! Az ágyba megkapaszkodva ereszkedjünk le guggolásba, és végezzünk 3-4 térdrugózást! Ha fájdalmat érzünk, ne erőltessük!

Nyissuk ki az ablakot, és egy szék karfájára támaszkodva végezzünk törzshajlításokat előre 4-5 alkalommal, majd végezzünk mély belégzéseket! Ennyi idő alatt az alapvető szervek működése lassan belódult, így a reggeli torna nehezebb feladatokkal is bővíthető.

Lassú helyben járással folytassuk a mozgássort, ezt követően végezzünk magas térdemelést! Nem szükséges a teljes mozgásterjedelemben mozogni, a lényeg a jó közérzet! Üljünk le a földre nyújtott lábakkal, hajoljunk előre, és érintsük meg a lábfejünket!

Kellemes, nyújtó érzést kell éreznünk deréktájon és a comb hátulsó felén. Aki jó erőben van, az ezt követően helyezkedjen el fekvőtámaszban és végezzen el néhány karhajlítást és nyújtást! Eleinte csak félig, majd később teljesen engedjük le a mellkasunkat a talajig! 5-10 ismétlésnél nem kell több! Ezután álljunk fel, és könnyű helyben kocogással zárjuk le a reggeli tornánkat! Remélhetőleg jó közérzettel és frissen mehetünk a fürdőszobába ezek után!

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.