Porból építkezünk? Avagy mit érnek a testépítő szerek?

A testépítő szerek sok esetben gyors és látványos eredményt hoznak. Azonban ezeknek az étrendkiegészítőknek a szedésének is megvannak azonban a szabályai!

A  testépítők és a testépítő szerek világa

A testépítők által gyakran fogyasztott porok étrendkiegészítők, azaz különleges táplálkozási célú élelmiszerek, melyeknek nincs gyógyhatásuk, és ami nagyon fontos: nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet. Mivel azonban a testépítők, sportolók igénye bizonyos tápanyagokra nagyobb, szükségük van rájuk.

Az étrendkiegészítők és egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerek jók arra, hogy velük pótoljuk a napi rohanás során elmulasztott vitaminok, fehérjék és más hasznos anyagok bevitelét szervezetünkbe. Egy intenzíven edző, sportoló embernek azonban nem egyezik meg a tápanyagigénye az átlagemberével. Ez a vitaminok, mikrotápanyagok esetében is így van, melyekből a testépítőknek nagyobb mennyiségre van szükségük. Az étrendkiegészítők mellett azonban nem elhanyagolható a hagyományos táplálkozás!

Megtervezett étrend a bicepszek érdekében – miért jó?

Vannak táplálékkiegészítők, melyek ételeknek felelnek meg: összetételükben, alapjaikban nem különböznek ezektől. Tartalmazzák egyszerre a fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vagy ezek közül valamelyiket. Legjellemzőbb kategória az izomtömegnövelő csoport, az ezek közé tartozó porokban legnagyobb arányban szénhidrát van, kisebb arányban fehérje, azaz protein. Más csoportba tartoznak a nagy koncentrációjú fehérje porok, melyek szálkásításra valók. Ezek az étrendkiegészítők sok esetben nem is tartalmaznak zsírt, vagy csak nagyon keveset.

testépítő szerek

Ezen body builder termékek előnye, hogy alapvetően olyan ételek, mint amiket szilárd formában megeszünk, de gyorsabban elkészíthetők, nem kell őket melegíteni, könnyű a hordozásuk, gyorsan bevihetők a szervezetbe és könnyebben megemészthetők.  Magunk is kikeverhetjük egyébként a két végletet tartalmazó porokból a nekünk megfelelő arányút, tehát, hogy mennyi protein és mennyi szénhidrát legyen benne.

Az sem mindegy, milyen a tápanyagok minősége – a porokban sok esetben olyan tápanyagok vannak, mely nem jellemző a hagyományos étkezésre. Különösen a proteinforrásra igaz ez. Tejsavófehérjét például nem lehet a tejből a szervezetbe juttatni, csak nagyon kis mértékben, ezek a termékek azonban tejsavófehérjét is tartalmaznak, melyből proteinhez jutunk. A termékek tehát hasonlóak a hagyományos táplálkozáshoz, de jobb minőségben tartalmazzák a fő tápanyagokat, letisztítva és koncentrálva.

Önmagukban ezek a porok nem varázserejűek. Ám ha a táplálkozást például napi 3-4 étkezésről, ami túl kevés tápanyag bevitelt eredményez, 5-6 evésre és már elegendő, jó minőségűre változtatjuk, akkor ez lesz a legnagyobb hatás, amit bármilyen szer valaha képes lesz elérni, mert a nem fejlődésből növekedés lesz.

A body builderek által használt porok második kategóriájába olyan étrendkiegészítők tartoznak, melyek az előzőek alapjaira épülnek, mégis, kerülnek hozzájuk extra hatóanyagok is.  Ezeket az előző csoport termékeihez nem, vagy csak kis mennyiségben adják hozzá. Ilyenek az aminosavak, a liposav, a kreatin, a glutamin, HMB, BCAA, vagy aminogen fehérjebontó enzimkomplex.

Jellemzőjük, hogy ugyanúgy megvan bennük a rendes táplálkozás által biztosított tápanyag, de izomépítők is, valamint olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek akadályozzák az izomlebontást. Van bennük teljesítménynövelő is – ezeknek már jelentős hatása van az egyszerű táplálkozáshoz képest.

A testépítők étrendkiegészítői között külön csoportot alkotnak azok, melyek nem tartalmaznak fehérjét, zsírt és szénhidrátot, tehát egy hagyományos táplálkozás fő tápanyagait, ellenben van bennük olyan hatóanyag, mely az egyszerű ételekben nem, vagy csak nagyon ritkán található meg. Ilyen a kreatin is, mely állati eredetű ételekből nyerhető ugyan, de egy sportoló, body builder esetében több kiló hús kellene az elegendő bevitelhez. Ezeket a termékeket azonban inkább kúraszerűen alkalmazzák, pár hónapig, majd szükség van egy kis szünetre.

Van-e hátrányuk az étrendkiegészítőknek?

Le kell szögezni, hogy a táplálék-kiegészítők, bármennyire is hasznosak tudnak lenni, nem tartalmaznak azért mindent, amit a szervezetnek képes adni egy jól összeállított, hagyományos táplálkozás. Hagyományos táplálékaink olyan anyagokat is tartalmazhatnak, melyek fontosak szervezetünk számára, de még a tudomány sem ismeri pontos funkciójukat.

Egy body builder táplálkozásában mindenképpen legyen minőségi szénhidrátforrás, különösen állati eredetű fehérje. Fogyasszanak sok gyümölcsöt, zöldséget, melyek rostban gazdagok, és lúgosító hatásuk van. Hasznos fitonutrienseket is tartalmazhatnak. Okosan kell elosztani a hagyományos ételeket és az étrendkiegészítőket. Érdemes úgy összeállítani a táplálkozást, hogy a nagy tápanyagcsoportok bevitele és az étkezéseink megoszlása fele vagy harmada legyen maximum az étrendkiegészítőkkel megoldva.

A táplálékkiegészítők biztonságos hatóanyagokat tartalmaznak és bizonyítottan jól működnek. Egy testépítőnek, egy sportolónak nagyobb tápanyagigénye van, ez egyértelmű. Több proteinre van szüksége.  Bátran használhatók a multivitamin formulák is, melyek vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak. A komplex formulák pedig arra is biztosítékot jelentenek, hogy egyes anyagokból ne vigyünk szervezetünkbe aránytalan mennyiséget.

Az étrendkiegészítőkről alkotott véleményt ronthatja, hogy a táplálékkiegészítők piacának is van egy része, mely nem tekinthető biztonságosnak. Megfelelő technikai ismeretekkel azonban, illetve azokra a termékekre szorítkozva, melyeket már próbáltunk és bizonyítottan hasznosak, megvédhetjük magunkat a nem megfelelő termékektől.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.