Pár szokás ami megmentheti az életedet

Nem csak az a lényeg, meddig élünk – az is fontos, hogyan. De vajon milyen egészséges szokások gondoskodnak róla, hogy sokáig ne legyél beteg?

Mindenki sokáig szeretne élni – ám az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen egészségi állapotban töltjük az életünket. De hogyan gondoskodhatunk róla, hogy még a korunk előrehaladtával is elkerüljenek a súlyos, főképp a civilizációs betegségek, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák vagy a daganatos betegségek? Milyen egészséges szokások segíthetnek benne, hogy egészségesen érhessünk meg magas kort? Ha legalább tíz évvel szeretnél egészségesen tovább élni, mint a mostani életmódod mellett tennéd, akkor ezek az egészséges szokások mindenképpen legyenek részei az életednek.

Egészsége szokások 01Fotó: Pixabay.com

 

Az egészséges szokások alapja: vigyázz a súlyodra!

Bár a társadalom egyre elfogadóbb a különféle testalkatokkal szemben, a túlsúly egy határon túl nem szépség kérdése, hanem olyan egészségügyi probléma, amely egy idő után akár súlyossá is válhat. A túlsúlyos emberek az orvosok szerint fogékonyabbak egy sor krónikus betegségre, például a 2-es típusú cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri problémákra. Épp ezért érdemes odafigyelni a testsúlyodra akkor is, ha nem a húszéves topmodellek külsejére vágysz.

Sportolj rendszeresen!

A súlyodra való odafigyelésnek is az egyik fontos eleme, hogy iktasd be a rendszeres sportot az életedbe. Az ülő életmód elképesztő módon tönkreteszi a testet, ez ellen pedig csak megfelelő mennyiségű mozgással veheted fel a harcot. Ha heti 3,5 órát közepes vagy annál nagyobb intenzitással sportolsz, már sokat tettél azért, hogy egészséges szokások segítségével óvd a tested épségét. A rendszeres sport karban tartja a vérnyomást, az erek egészségét, a vércukorszintet, védi a csontok épségét, és a demencia kockázatát is csökkenti. A mozgás bármilyen formája kiváló a sétától az edzőtermi edzésig, de a kutatások arra utalnak, hogy a statikus és dinamikus gyakorlatok, vagyis az erősítés és az aerob edzés (pl. futás, úszás, aerobik, kerékpározás) kombinációja van a legjobb hatással a szív és az erek egészségi állapotára.

 

Egészséges szokások 02Fotó: Pixabay.com

 

Az egészséges szokások legélvezetesebbje: egyél finom és egészséges ételeket!

Ha fogyni akarsz, ne a megszorító diétákban bízz, hanem az egészséges és finom ételekben. Egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, sovány húst, halat és tejterméket. Csökkentsd a cukor, a fehér liszt és az adalékanyagokban dúskáló élelmiszerek fogyasztását. Ne jó és rossz ételekben gondolkodj, hanem hasznos tápanyagokban, és mérsékelt adagokban – ezeket viszont úgy készítsd el, hogy a lehető legfinomabbak legyenek.

 

Egészséges szokások 03Fotó: Pixabay.com

 

Felejtsd el az alkoholt!

Persze nem kell teljesen absztinensnek lenni, de a nők számára alkalmanként egy, a férfiak számára két pohár bor a még vállalható mennyiség. A kutatások szerint világszerte nagyon megugrott az alkoholfogyasztáshoz köthető halálesetek száma az utóbbi két évtizedben. A túlzott szeszesital-fogyasztás ráadásul nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, például a stroke, valamint a májproblémák és egyes daganatos betegségek kockázatát növeli, hanem az idősebb korban fellépő demenciáét is. Épp ezért az alkoholfogyasztás korlátozása is azon egészséges szokások között van, amelyek segítenek, hogy tovább éljünk betegségektől mentesen.

Ne dohányozz!

A dohányzáshoz köthető betegségek minden országban vezető haláloknak számítanak, és a dohányzás szinte minden szervünket tönkreteszi. Épp ezért a legjobb rá sem szokni, de ha eddig dohányoztál, akkor sem késő semmilyen életkorban leszokni róla. Ehhez akár orvosi segítséget is kérhetsz.

Mielőtt bárki belevágna az edzésbe, érdemes átgondolni, pontosan mit is szeretnénk elérni és milyen út vezethet a leghatékonyabb eredményekhez.

6 tipp a szívbarát mozgáshoz

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.