Páncélfutás

A tudósok egy hétköznapi, edzőtermekben is használt futópad segítségével azt próbálták megmérni, hogy egy középkori páncélruha viseléséhez pontosan mennyi energiára is volt szükség. A futók a kísérletek alatt ugyanolyan páncél viselésével edzettek a futópadon, mint őseik a csatában.

A páncél acélossá teszi az izmokat?

A középkori páncélzatok viselése olyannyira kimerítő volt, hogy az nagy valószínűséggel akár a híres csaták végkimenetét is befolyásolhatta – állítja egy új tanulmány. A kutatás során 15. századi páncélruhák pontos másolatába öltöztették az önkéntes résztvevőket, akiknek sétálniuk, illetve futniuk kellet egy edzőtermi futópadon, miközben a kutatók figyelték az egészségügyi értékeket. Az adatokból kiderült, hogy a résztvevők óriási mennyiségű energiát használtak fel, miközben hatalmas súlyokat viseltek a testükön, és légzési nehézségekkel küszködtek.

páncélfutás

A nehéz páncélzat hatásai olyan meghatározónak bizonyultak a mérési adatok alapján, hogy a tudósok szerint a korabeli páncélruhák komoly hatással lehettek akár az agincourti csata végkimenetelére is. Az 1415-ben lezajlott híres francia-angol ütközet során a francia lovagokat legyőzték az angol csapatok, annak ellenére, hogy a franciák óriási létszámfölényben voltak.

A kutatók meglátása szerint a nehéz, olyankor 30-50 kg súlyú páncélzatba bújtatott francia lovagok egy sáros, mocsaras területen keresztül tudták csak megközelíteni az angolok védelmi vonalát, így mire a harcmezőre értek, annyira lelassultak és kimerültek, hogy szinte semmi esélyük nem maradt a csatában – mondta Dr. Graham Askew, a Leedsi Egyetem kutatója.

A kutatók azt is megállapították a vizsgálatok során, hogy egy bizonyos mennyiségű súly cipelése egy hátizsákban sokkal kevesebb energiát, és izommunkát igényel, mintha ugyanazt a súlyt az egész testünkön, jelen esetben egy páncélruha formájában kell viselni. A kutatás részleteit a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban publikálták.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.