Őrült vízi sportok

Amikor a természet kihívásaival találkozik a bevállalós ember – ebből bizony első hallásra elég őrültnek tűnő extrém sportkalandok születhetnek.

Ezekhez alapvető a megfelelő helyszín és a fentebb említett bevállalás. Ha a lehetőség adott, és ha élünk is vele, az élmény a miénk lesz.

Canyoning: éreztél már késztetést arra, hogy egy, a hegyekből lezúduló patak vizét használd csúszdának? Nem? Na, és most?

Hydrospeed: nem túl tehetős fiatalok jöttek rá arra, hogy egy deréktól nyakig érő speciális műanyag testen fekve-kapaszkodva is lehet élvezni ? és túlélni ? a vadvízi sodródást.

Eggyé válni a víztömeggel

Mint oly sok minden ezen a világon, a canyoning alapjai is a hadsereghez vezethetők vissza. Kezdetben volt az igény, hogy a legvadabb vizeken is tudjanak hajózni a katonák. Ezért fejlesztette ki a hadsereg azt a gumicsónakot, amit máig áldanak és használnak alapvetően a raftingosok. A canyingnél nincs szükség csónakra, pedig a két sportág nincs messze egymástól.

Egyesek szerint ez a vadvízi sportágak egyik legkönnyebb és legjobban élvezhető ága. Természetesen ehhez szükséges, hogy tapasztalatunknak megfelelő nehézségi szintet válasszunk, és olyan oktató legyen velünk, aki érti a dolgát.

Ezekből már következik is, hogy ha belevágunk egy csúszásba, akkor segítőnk a következő dolgokat fogja kezünkbe adni:

– öt milliméteres neoprén anyagból készült kantáros nadrág térdvédővel
– ugyanebből az anyagból készült kabát
– neoprén cipő

csonak

Miután beöltöztünk pingvinnek, hamarosan találkozhatunk a ruhaanyag különös tulajdonságaival: azzal, hogy ez bizony beengedi a vizet és hőt termel.

Igaz, ami igaz: itt nem kell majd vesződni kormányzással, vízáramlatokkal. Nem kell betanulni, hogy mikor merre dőljünk. Csúszdázni mindenki tud. A lendület és a víztömeg sodor minket, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint sodródni és élvezni.

Sodródj a hullámokkal!

A hydrospeed esetében a folyó meghódításához nem lesz másra szükségünk, mindössze egy műanyagból készült, levegővel teli úszótestre, mentő mellényre, sisakra, egy pár békatalpra és persze egy neoprén ruhára. Figyelem: ez az egyik legjobb kondíciót követelő sportág. A legjobb, ha a túrát kajakos túravezetők kísérik, akik szükség esetén a résztvevők segítségére sietnek.

Előtte szükség van némi "betanításra". Miután felfeküdtünk a csúszó elemre, lábunkkal és karmozdulatainkkal tudjuk irányítani mozgásunkat. Fontos tudni, hogy úsznunk is kell. Szokták mondani, hogy egy-egy hydrospeed menet után sokáig nem lesz szomjas az ember: bizony jó néhány korty víz le tud menni még a tapasztaltabbak torkán is. Az érzés azonban mindenért kárpótol majd.

A canyoninghoz, vagy a hydrospeedhez használt patakok vízhőmérséklete sokszor nem több három-négy fokosnál. Ez teljesen normális. A hőmérsékletet hamar kiegyenlíti a rajtunk feszülő neoprén ruha – hisz erre van kitalálva.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.