Önbizalomnövelés az út a rendszeres testmozgáshoz

A legtöbb embernek komoly nehézséget okoz, hogy tartani tudja magát a rendszeres testmozgáshoz.

Az Illinois-i Egyetem kutatói olyan módszereken dolgoznak, amelyekkel a kitartásunkat és az akaraterőnket tudjuk fejleszteni. A kutatók szerint az egyik legfontosabb dolog, hogy bízzunk magunkban és higgyük el, hogy képesek vagyunk a feladat elvégzésére. A szakértők ezt a fajta koncentrált önbizalmat önhatékonyságnak nevezik.

Az önhatékonyság koncepcióját az egészséges életmód számtalan területen lehet alkalmazni, mivel ez a módszer segít átlendülni a nehéz időszakokon, mondta Edward McAuley, az Illinois-i Egyetem kineziológia professzora. A magas önhatékonysági mutatókkal rendelkező emberek általában nehezebb feladatokat tűznek ki maguk elé, és céljaik eléréséhez keményebben és kitartóbban fognak dolgozni, még az esetleges kudarcok tükrében is, tette hozzá McAuley professzor.

Foto:123rf.com

Akikben nincs meg a kellő kitartás, és az önbizalom, azok vagy eleve bele sem kezdenek a testedzésbe, vagy a legelső nehézséggel szembesülve azonnal abbahagyják a próbálkozást. Az önhatékonyság növelésének érdekében fontos néha felidézni a korábbi sikereket és megpróbálni mások sikeréből is erőt meríteni. Ezekkel az apró lépésekkel nagymértékben lehet növelni az önbizalmat és az elszántságot, mondta McAuley.

A kutatók összesen 177 60-as, 70-es éveikben járó nőn és férfin végezték el az akaraterő és a kitartás szintjét mérő kognitív teszteket, majd a résztvevőknek véletlenszerű testmozgásos programokon kellett részt venniük heti három alkalommal, összesen egy éven keresztül. A vizsgálatok végeztével kiderült, hogy azok bizonyultak kitartóbbnak, akik jobban teljesítettek egyszerre több dolog párhuzamos elvégzésében és jobban tudták kontrollálni a viselkedésüket, állapították meg a kutatók. A teljes tanulmány az American Journal of Preventive Medicine című tudományos szakfolyóiratban jelent meg.

Gerincsérv –a mozgás, akár a műtétet is kiváltja

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.