Okosabbá válhatunk a rövid edzésektől

Amerikai idegtudósok egereken végzett kísérletben arra az eredményre jutottak, hogy a rövid távú edzések közvetlenül fokozzák annak a génnek a működését, amely növeli a kapcsolatot a neuronok között a hippokampuszban. Az agy ezen része felelős az emlékezet működéséért és a tanulás képességéért.

Korábban embereken végzett kutatásokban és állatkísérletekben már bebizonyosodott, hogy a rendszeres testmozgás jó hatással van az agy egészségére, azonban ezen tanulmányok szinte mindegyike a tartósan végzett testmozgásra fókuszált – mondja Gary Westbrook, az új tanulmány egyik vezető szerzője.

A neurológusok azonban nem a szívre és az izomzatra gyakorolt hatásra voltak kíváncsiak, amelyet gyakran vizsgálnak, hanem hogy pontosan hogyan hat a testmozgás az agyműködésre – olvasható a Science Daily hírei közt.

 portlandi Oregon Health & Science University kutatói a kísérletben keveset mozgó egereket helyeztek rövid időközökre futókerékbe, majd néhány kilométert futtatták őket.

ugralokotel-edzes

Azt az eredményt kapták, hogy

a rövid távú edzés megnövelte a szinapszisokat a hippokampuszban.

A kulcsfontosságú felfedezéshez a gének vizsgálata során jutottak el, amelyek a testmozgás hatására megnövekedtek a neuronokban.

Különösen az Mtss1L gén növekedése volt szembeötlő, melynek vizsgálatával eddig keveset foglalkoztak. Ez a gén kódolja azt a proteint, amely a sejtmembránok görbületét okozza.

A tanulmányt az eLife online tudományos folyóiratban közölték.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.