Nyaki fájdalom – hogyan segít az akupresszúra?

Öt nyomáspont létezik a nyakon

Az izmok feszültsége a nyaki fájdalom gyakori oka. A kopott ízületek, lebomló porcok is szerepet játszhatnak benne. Az emberek által évszázadok óta alkalmazott reflexológia és akupresszúra hatékony fájdalomcsillapító.

Kinek ne lenne ismerős a kínzó nyaki fájdalom?

A gyötrő probléma oka legtöbbször az izmok feszültsége és a hátfájás – az ízületek kopása, a porcok bomlása szintén hozzájárulhat. A fájdalom egy helyre koncentrálódhat, de el is oszolhat a nyak több pontján. Ez a nyaki fájdalom pedig merevséget és görcsöket produkálhat.

Az emberek évszázadok óta alkalmazzák a reflexológia és az akupresszúra áldásos hatásait a fájdalom csökkentésére. Az akupresszúra azonosítja a testen azokat a pontokat, melyeken masszázzsal és stimulációval enyhíteni lehet az egészségügyi problémán.

A nyaki fájdalom reflexológiával történő kezelése klinikai hatékonyság szempontjából máig nem teljesen elfogadott, de már több emberen is bebizonyosodott az előnyük.

Az akupresszúra hatásait a nyaki fájdalomra hosszú ideje tanulmányozzák – s bár az akupunktúra eredményeire van bizonyíték, az akupresszúra nem teljesen elfogadott a kezelés céljából. A kutatók azon tanakodnak, vajon az akupunktúrás tűk stimulálnak-e olyan anyagokat a szervezetben, melyek fájdalomcsillapítást érnek el. Ha ez a helyzet, akkor az akupresszúrás pontok masszázzsal történő stimulálása a tű helyett ugyanezt a hatást kínálhatja.

Egy biztos, a nyomáspontok stimulálása enyhíti a nyaki fájdalmat és megnyugtatja a fájó izmokat.

 

Az akupresszúra kipróbálásához kövessük az alábbi lépéseket:

1.Relaxáljunk és lélegezzünk mélyeket: válasszunk egy kényelmes helyet, ahol csend van és senki sem zavar. Alkalmazzunk határozott, mély nyomóerőt a nyomáspontok masszírozásához. A legjobb, ha az ujjainkat körkörös mozdulatokkal mozgatjuk, vagy fel-le, 3-5 percig mindegyik ponton. Egyszerre csak egyiket masszírozzuk. Ha éles fájdalmat érzünk valamelyiken, hagyjuk abba a kezelést. Amennyiben a masszázst a nyomáspontokon hatékonynak érezzük, a nap folyamán többször is megismételhetjük. Nincs korlátozás arra, hányszor alkalmazzuk.

A reflexológia lényege, hogy a testben belül minden mindennel összeköttetésben van. Vagyis nem ritka, hogy ha egy pontot stimulálunk, azzal egy másikat is aktiválunk a test más részén.

 

A következőkben az akupresszúra nyomáspontokról olvashatunk.

1.Jian Jing (GB21): a váll izmaiban található, nagyjából félúton a nyak és aközött, ahol a karok kezdődnek. A pontot sikerrel alkalmazták az akupunktúrás tanulmányok során fejfájás és izomfeszültség oldására. A Jian Jing sikerrel kezeli a merev vagy fájdalmas nyakat. Terhesen azonban nem szabad alkalmazni, mert beindíthatja a szülést.

 

2.He Gu (L14): ez a nyomáspont a hüvelykujj és a mutatóujj közötti ráncosodó bőrön található, s a reflexológusok szerint a pont stimulálása a test számos pontján csökkenti a fájdalmat, beleértve a nyakat is. Terhesség esetén ezt is kerülni kell.

3.Szélmedence (Feng Chi/GB20): ez a pont a fülcimpa mögött van, a nyak teteje és a koponya alap irányában. A reflexológusok a kimerültségtől a fejfájásig többféle problémára használják ezen nyomáspont kezelését. Javítja a nyakmerevséget, amely rossz alváspozíciótól vagy tartástól alakult ki.

4.Zhong Zu (TE3): a kisujj és a gyűrűs ujj között helyezkedik el. A nyomáspont az agy különböző részeit serkentheti, ha aktiválják – javítja a keringést és csökkenti a feszültséget. Stimuláljuk ezt a pontot, hogy a nyaki fájdalom enyhüljön, melyet a feszültség vagy a stressz okoz.

5.Ég pillére pont: a nyak mindkét oldalán megtalálható, a koponya alján, kb. 5 centiméterre attól, ahol a gerincoszlop kezdődik. (Közvetlenül a vállak felett). Ezen nyomáspont stimulálása a megfázás tüneteit enyhíti, valamint a duzzadt nyirokcsomókat, melyek nyakmerevséget okozhatnak.

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.