Napi 10 szokás az egészségért

Nem kell sok idő, míg egy új szokás beépül, a lényege az ismétlés. (Ahogy a tudás anyja is az!) A rendszeresség a legnehezebb tényező, mikor újra szeretnénk építeni a “jó” szokásainkat az egészségünk érdekében.

De megéri. Mutatjuk mit kell tenni. 

Mozgásra hangolni magunkat nehéz. Mert ezekkel a kifogásokkal nézünk szembe nap mint nap:

  • lustaság leküzdése
  • fájdalom bizonyos testrészekben
  • nincs rá helyem
  • nem jó egyedül csinálni
  • az otthon nem a legmegfelelőbb
  • sokba kerül egy edzőterem használata
  • elkezdem, de gyorsan abbahagyom
  • nincs rá időm- na, ezt fordítsuk le arra: NEM SZÁNOK RÁ IDŐT

Egyezzünk meg abban, ezek mind- mind csak KIFOGÁSOK saját magunk ellen. Nézzük csak meg sorban, mivel tudnánk kiütni és elkezdeni, sőt, naponta tenni Önmagunkért!

1 ÓRA EDZÉS

Mit tehetünk ennek érdekében?

Edzés a konditeremben, edzés otthon… Sok-sok kifogás jöhet, de fogjuk ki a szelet a kifogások vitorlájából.

Kezdjük el! Hogyan?

Vegyük rá magunkat a napi sétára és törekedjünk az 5000 lépés megtételére! Okos órán be lehet hozzá állítani a lépésszámlálót!

Fotó: 123rf.com

Mikor?

Amennyiben dolgozol, munkába menet, a lépcsőn fel, a lépcsőn le, ülésből felállva. Séta beiktatása szobában, a folyosón, ebédhez menet, jövet, sőt, a helyben járás is megoldható.

Fáj a térdem, fáj a csípőm 

Igen, ez is akadály lehet, ha akadálynak tekintjük. Tegyünk úgy, mint egyik páciensem, amikor nem akar kimenni a zuhogó esőbe, HELYBEN JÁRÁS a szobában, nyitott ablak mellett.

Meg tudod csinálni?

Vagy feküdjünk hátunkra s bicikliző mozdulatok utánzásával menjünk el valameddig! Miért ne lehetne ezt szárazföldön, padlón, vagy a kanapén fekve megcsinálni?

Közben számoljuk a tekeréseket s el is vesszük a figyelmet a fájdalomról. Ha fáj, nem kell rögtön ezerrel nekimenni, lehet részletekben is.

A magas vérnyomás esetén sokszor merül fel a kérdés: milyen sportot végezzünk. Többen attól tartanak, hogy a mozgás még inkább megemeli az értékeket.

Magas vérnyomás – Ez a mozgásforma hasznos

CSAK KEZD EL! CSINÁLD!

Mi lehet még mozgás, ami belefér 5000 lépésbe?

A legegyszerűbb a séta. Vegyünk a kezünkbe egy botot, menjünk ki a rétre, az erdőbe, ha lehet ne betonúton gyalogoljunk! Vegyünk egy Nordic Walking. botot! Segítséggel könnyebb. Szóljunk a barátnőknek, de jöhet kutya, unoka, jó barát, munkatárs.

Egyedül is megoldható.

csavargas

Menjünk el csavarogni. Találjuk meg azt a formát, ami az ízlésünknek a legmegfelelőbb és CSINÁLJUK! Nap, mint nap.

Amennyiben időnk, pénzünk és tetszésünk megvan hozzá, menjünk eledzőterembe! Adjunk magunknak napi 1 órát, vagy heti 3×1 órát s a többi időt pedig gyaloglással, biciklizéssel, vagy bármi mozgással meg tudjuk tenni – nagyon fontos önmagunkért -, CSAK CSINÁLJUK!

Elkezdeni könnyű, megtartani a folyamatosságot, nehezebb.

Tudom, én is és sokan voltunk már így!

Az evéssel hogy állsz?

Gyakorlod minden nap? Fogmosás? Azt is gyakorlod minden nap?

SZOKÁS, SZOKÁS, SZOKÁS…

Tedd szokássá a napi testmozgást, aminek a legegyszerűbb módja a séta, a gyaloglás.

Tedd ezt 21 napig és meglátod, annyira szokásoddá válik, hogy már hiányzik, amikor netalán kimarad.

Foto:pixabay.com

Miért fontos a mozgás?

A civilizált körülmények között élő emberek mindennapos munkája gyakran nem jár annyi fizikai megterheléssel, amennyire az egészségük megőrzése érdekében szükségük volna.

Csak a rendszeresen mozgó emberek remélhetik, hogy mozgásszerveik, ízületeik és izmaik idős korukig megtartják rugalmasságukat, teljesítményüket. Ezen kívül a mozgás – az oxigénfelvevő képesség javítása útján – jótékony hatással van az idegrendszerre, az agyi kapacitásra és a szervezet egészének állapotára is.

A rendszeres testedzés hatására az izmokban is jellemző változások figyelhetők meg – az izomtömeg megnövekedése, az izomrostok megvastagodása – az izom ugyanis egy olyan gép, amelyet a használat nem koptat, hanem gyarapít.

Fotó: 123rf.com

Lényegesek azok az anyagcsere-változások, amelyek rendszeres dinamikus mozgás hatására az izomzatban megfigyelhetők.

Például az első edzéseket követő, a későbbiekben megszűnő, izomláz jelzi ezeket: az izom anyagcseréje átállt a nagyobb igénybevételre, az izommunka közben felszaporodó anyagcseretermékeket bontó enzimek működése fokozódott. Nagyobb aktivitással működnek az energiát szolgáltató folyamatok, ami jól mérhető az izom és a máj megnövekedett glikogénkészletén, a szervezet gyorsan mozgósítható energiakészletén.

Forrás: Csak a Nőknek


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.