Mozogj és kocogj – miért jó a futás?

A futás napjaink egyik közkedvelt sportja, mivel futni jó, és mostanság elég trendi is! Nyáron mini nadrágos urak és hölgyek sportja, télen pedig a lihegő mackónadrágosok mozgásigényét fedezi.

Világszerte sorra rendezik a különböző futóversenyeket: ilyen a tájfutás, a triatlon, a vasaloppet, futásíjászat, a maraton, valamint az ultramaraton. Koffeinmentes ébredést biztosít, segíti a szervezet működésének beindulását, stressz-mentesít és zsírtalanít, valamint állandóságot kölcsönöz rohanó mindennapjainkban. Aki csak teheti, éljen a lehetőséggel és fusson!

Futni az egyik legtermészetesebb emberi mozgás és sokak számára olyan, mint az iskolai menzapaprikás: akkor még meg nem ették volna, később viszont már képtelenek élni nélküle. A futás bizony drog, s abból is a jobb minőségű! Kapjunk rá, és ne szokjunk le róla!

Foto:pixabay.com

Évődés, majd előjáték

Kezdetben el kell határozni, hogy mi bizony futni fogunk! Amennyiben valakit segít, ha előtte pénz alapon lekötelezi magát, akkor vegyen sportcipőt! Hezitálóknak ajánlott felkeresni futó ismerőseiket, akiknek engedélyezni lehet, hogy folyamatosan hívogassák, és számon kérjék őket esetleges nem-futás esetén.

Mindemellett, hasonló lábméret esetén, még kölcsön sportcipőt, vagy legalább márkajavaslatot kaphatunk gyakorló rohangáló kollégánktól. Keressük fel a közelünkben lévő, szívünknek kedves helyeket, ahol majd a magunk tempójában, hosszabb-rövidebb távon mozgatjuk meg lábizmainkat!

Lehetőleg maradjunk távol bármilyen betonúttól, mert azok tönkreteszik az ízületeket, illetve emennyiben a városlakók táborát bővítjük, futásunkhoz válasszunk korai időpontot, amikor a levegő tisztább!

Foto:123rf.com

A futás lényege

A futás során testünk izmai harmonizálnak egymással. Mozgásuk összerendezése adja a futó mozdulatokat, melyekkel haladunk. Talán meglepő, azonban a reggeli kocogás során vádlink akár több ezerszer is összehúzódhat. Combfeszítő izmunk, amely a második legerősebb izma testünknek és mindennapi talponállásunkért felelős, futás közben minden egyes lábnyújtáskor nem kinyúlik, hanem összehúzódik.

Miért indulunk futni, ha semmi másra nem vágyunk, mint a kanapén feküdni? Mi visz minket át a küszöbön, hogyan győzheti le kedvünket az akaratunk? Tényleg kémiai a boldogság, amit a futás okoz?

Akarok futni, csak nincs hozzá kedvem – Így hackelhető agyunk a futáshoz

Csípő-horpasz izmunk megrövidülése akár alsóháti fájdalmakhoz is vezethet. Ez az az izom, amely a hosszabb futások során jelentősen elfárad. Ebben az esetben büszkén hirdethető, hogy olyan izmokat dolgoztathattunk izomlázig, melyeknek létezését eladdig nem is érezhettük. A futás műveletét nem csak láb és csípőizmaink végzik: a kocogás megmozgatja törzsizmainkat, az alsó hátszakasz izmait és a farizmot.

Finálé és utójáték

Hazaérve ne az legyen az első dolgunk, hogy zuhanyozás után lerogyunk az ebédlőasztalhoz, és gyorsan pótoljuk az elégetett zsírmennyiséget! Lehetőleg a gyors és káros energiapótlást hagyjuk ki, és helyette igyunk sok folyadékot, illetve nyújtsunk!

Foto:123rf.com

A megterhelt izmok hálásak lesznek érte, mivel így felkészülnek a következő igénybevételre, csökken a sérülékenységük és a későbbi húzódások után gyorsabban regenerálódnak. A megfelelő nyújtási pozitúrákat könnyedén megszerezhetjük az internetről, vagy a szerencsésebbek tornaórás emlékeikből is előbányászhatják.

Minden testhelyzetet legalább 10-20 másodpercig tartsunk ki! Amennyiben nehezen vesszük rá magunkat, hogy futás után még a nyújtásnak is nekiálljunk, nyugodtan riogathatjuk magunkat egy olyan ébredés elképzelésével, ahol lábaink fáradtak, izmaink merevek és megismerjük az izomláz mélységes poklát!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.