Mindennapi sportjaink

Megszoktuk már, hogy bárhová is szeretnénk menni, találunk megfelelő közlekedési eszközt, hiszen az autó, a vonat, a busz vagy a lift a rendelkezésünkre áll.

Sokkal gyorsabb így az életünk, és jóval kényelmesebb is, ugyanakkor alig van időnk sportolni, mozogni. Vajon miért nem kötjük össze a két dolgot? Miért „csak” a sportolás kedvéért sportolunk?

A mai ember nagyon kényelmes

A legtöbben, ha csak tehetjük, nem szeretünk gyalogolni, tudjuk, mehetnénk gyorsabban is, felszállunk egy buszra vagy a metróra. Legtöbben főként időhiányra panaszkodunk, és ezzel indokoljuk, hogy miért nem gyalogolunk a hétköznapokban.

Valójában nagyon elkényelmesedtünk, és ha csak tehetjük, leülünk, pihenünk, csakhogy egész nap ezt tesszük, hiszen a legtöbb munkahelyen ülni kell, aztán otthon is jobbára ülünk, vagy fekszünk, egyszóval keveset mozgunk. Ha felszállunk egy közlekedési eszközre, azonnal az ülőhelyet keressük, mert nem szeretünk állni, pedig semmi sem indokolja, hogy ennyire kímélni kelljen magunkat, egyszerűen ezt szoktuk meg, ez a természetes.

Sport: csak megszervezve?

Ugyanakkor komoly szervezést igényel – és gyakran nem kevés pénzt -, hogy elmehessünk például egy edzőterembe, ahol gyalogolhatunk végre akár fél órát is a futószőnyegen, vagy a lépegető-gépen megmászhatunk végre akár 10 emeletet is, méghozzá egyhelyben.

Fotó: 123rf.com

Talán végig sem gondoljuk, hogy ha azt a három emeletet, amit meg kell tennünk a munkahelyünkön vagy az otthonunkban, éppen úgy tudnánk hasznosítani, mint a heti egy vagy kétszeri sportolást. Ha attól tartunk, hogy a sok gyaloglástól esetleg megizzadnánk, viseljünk olyan ruhát, ami nem izzaszt annyira, vagy öltözködjünk rétegesen, esetleg legyen nálunk egy csereruha!

Ugyanez vonatkozik a cipőkre is, keressünk kényelmes lábbelit, amivel nem gond a sétálás sem! Gondoljuk csak végig, hány olyan lehetőség áll rendelkezésünkre nap, mint nap, amelyek által bőven összejöhetne egy igazi edzés is!

Tréning otthon

Angol orvosok, – akik alapvetően a túlsúlyos embereknek segítettek lefogyni – rájöttek arra, hogy meg kell tanítaniuk a pácienseiknek, hogyan mozoghatnak egész nap! Az ötlet a kisgyerekek megfigyeléséből származott: egy 2-3 éves gyerek annyit mozog egész nap, amennyit egy felnőtt képtelen lenne.

Szaladgál, ugrál, többet áll, mint ül, egyszóval állandóan mozgásban van. A felnőttek, ezzel szemben, mindig a kényelmet keresik. Csakhogy a mozgáshiány túlsúlyt és testi problémákat okozhat, amelyeket később nehezebb orvosolni.

Ha bárhol állnunk kell, húzzuk ki magunkat, tartsuk feszesen az izmainkat, és közben gondoljunk arra, hogy az izomtónusunk így erősödik, sőt, a tartásunk is javul! Megkérték tehát a pácienseiket, hogy amit csak lehet, mozgással oldjanak meg, és ne a kényelmet keressék.

Egy-két buszmegállót sétáltatták őket, ahol lift volt, ott a lépcsőt kellett használniuk, és így tovább. Nem kellett külön edzésre járniuk, csak az étkezésüket csökkentették kicsit. Az eredmény meglepő volt: alig pár hónap alatt jelentősen lefogytak a páciensek, ráadásul jobb kedvük is volt a sok mozgástól, sőt, még élvezték is egy idő után, hogy milyen mozgékonyak.

Ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem baj, ha mozognunk kell, sőt, egyenesen hasznos, akkor sokkal nagyobb lelkesedéssel fogunk napközben mozogni. Nem sértődünk meg, ha elküldenek két emelettel feljebb, vagy ha nem jön a busz, egyszerűen sétálhatunk egy megállót. Ugyanez vonatkozik például a bevásárlásra, cipekedésre is.

Lelki háttér

Hajlamosak vagyunk megsajnálni önmagunkat, és alig jut eszünkbe, hogy a mozgás alapvetően nem káros, sőt! Javítja a vérkeringést, és így a közérzetet is, az izmok tónusa fokozódik és erősödik is. Csak a betegeknek és az időseknek kell fokozottan figyelniük arra, hogy ne erőltessék meg magukat!

Egészséges, fiatal, vagy középkorú embereknek nem kell kímélniük magukat! A stresszes életmód sokkal károsabb, mint a sok mozgás napközben! Gyakran összekeverjük a lelki, szellemi fáradtságot a fizikaival, pedig a kettő teljesen más!

Egy szellemileg fáradt embernek valójában éppen felüdülés, ha mozoghat, és nem azzal piheni csak ki magát, hogy lefekszik, vagy lepihen. Ne mondjuk a munkanap után, hogy úgy elfáradtunk, megérdemeljük, hogy üljünk egy kicsit a kocsiban vagy a buszon! A napközben beiktatott mozgás, séta, lépcsőzés jót tesz majd a munkahelyi stressz feloldásában is!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.