Mindennapi gerinctorna!

Az ülőmunkát végzők naponta tapasztalják, hogy – konkrét, diagnosztizált mozgásszervi megbetegedés nélkül is – délutánra, estére bedagad a lábuk, megfájdul a derekuk, hátuk, nyakuk.

Nekik szeretnénk néhány egyszerű, bárhol elvégezhető gyakorlattal segítséget nyújtani abban, hogy ne állandósuljanak, rögzüljenek ezek a kellemetlen fájdalmak, melyek tönkretehetik mindennapjainkat. Mindenképp tanácsolnám, hogy óránként, de legalább 2 óránként álljanak fel, mozogjanak, sétálgassanak!

Iktassanak be néhány perces ,,tornát”, amely segít megelőzni a helytelen vagy statikus tartásból fakadó izom- és ízületi fájdalmakat. Ezek a gyakorlatok azoknak szólnak, akik ülőmunkát végeznek, és nem szenvednek krónikus mozgásszervi megbetegedésben.

  • Széken ülve mindkét sarkunkat egyszerre emeljük fel! Ismételjük a gyakorlatot legalább 50-szer! Ezzel az izompumpával a láb dagadását előzhetjük meg.
  • Váltott kézzel nyújtózkodjunk felfelé, így megnyújtjuk a gerincet, a hátizmokat!
  • Terpeszállásban, lassan, fentről indítva hajoljunk előre, “görgetve” a gerincet csigolyáról csigolyára. Engedjük lógni a fejet, a karokat, majd óvatosan emelkedjünk vissza és nyújtózzunk!
  • Hajoljunk oldalra, megtörve ezzel a gerinc állandó előre görnyedését!
  • A csigolyatestek közti porckorongnak feltétlenül szüksége van a mozgásra. Majd – még mindig terpeszállásban – hajlítsuk be a térdeinket, és mindkét vállunkkal körözzünk! Mozgassuk át a vállövet, a lapockákat, a csuklyásizmot! Legtöbbször ez a terület, és a derék válik fájdalmassá akár a számítógéppel, akár egyéb ülőmunkát végzőknél is.

A rendszeres, napi többszöri átmozgatás nagyon fontos, hogy ne rögzüljenek a fájdalmak, bizonyos izomcsoportok egyoldalú terhelése ne okozzon görcsöt, rögzült, kezelésre szoruló állapotot. Megelőzni a bajt mindig könnyebb, mint kezelni!

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.