Miért olyan jó, ha sportol a gyermek?

Mai társadalmunkban egyre riasztóbb adatok kerülnek napvilágra nem csak Magyarország, hanem az egész világ egészségügyi helyzetére vonatkozóan.

gyarmatiCikkünkben arra keressük a választ, hogy a gyermekkorban elkezdett tudatos életmód, amely elsősorban aktív sporttal jár együtt, milyen pozitív hatásokkal van egészséges felnőtté válásunkra. Szakértőként Dr. Gyarmati Andrea, neves gyermekgyógyászt és korábbi olimpiai ezüst- és bronzérmes úszót kértük fel a témában. „(…)A megelőzés mindig sokkal jobb és hatékonyabb, mint az, amikor már gyógyításra van szükség– kezdi a Doktornő. Ennek egyik leghatékonyabb és legélvezetesebb módja a sportolás. (…) Bizonyított tény, hogy a sport hatással van az értelmi- pszichikai fejlődésre, az intelligenciára, a szókincs és a megfigyelőképesség, valamint a mozgásos teljesítmény alakulására. Másrészről csökkenti a mozgásos nyugtalanságot, impulzivitást, növeli a figyelmet, az állhatatosságot. Nő a gyerek önállósága, saját magába vetett hite”– hallhatjuk a gyermekgyógyásztól.
Kíváncsiak voltunk arra is, milyen konkrét, káros fizikai hatásai vannak, ha valaki mozgásszegény életmódot folytat.

„Ha egy gyereknél (és persze felnőtt esetében is) állandósul a mozgáshiány, (…) hosszú távú károsodásra számíthatunk. Gerincferdülés, testtartási problémák, túlsúly, anyagcserezavarok és gyenge immunrendszer lehetnek a következmények már gyermekkorban. Később felnőttkorra szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, de még a daganatos megbetegedések előfordulása is összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal. Véleményem szerint tehát (…) mindenki számára kívánatos a testedzés (…)”– fejti ki Dr. Gyarmati Andrea.

talmacsi

Talmácsi Gábor gyorsasági motorversenyző, 2007-ben a MotoGP 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka. Jelenleg sportsérüléséből lábadozik – innen is jobbulást kívánunk Neki -, pár mondat erejéig megosztotta velünk, számára mit adott a kisgyermekkorában elkezdett versenyszerű sport.

„(…) Célt adott az életemnek és rengeteg kitartással elértem a csúcsra és világbajnoki címet szereztem. A sport nagyon sokat fejlesztett a személyiségemen. Megtanultam igazán küzdeni, nyelveket tanultam, önfegyelmet tanultam. (…) Az egészséges táplálkozás a mai napig prioritás az életemben. Élsportolóként ez alapkövetelmény. Fantasztikus, amit ez a sport adott számomra!”- mondja a világbajnok.

A sport kiemelt fontossága életünkben vitathatatlan, épp ezért az egyik budaörsi lakberendezési áruház augusztus 10-11-én tartott családi hétvégéje is a Sport, Egészség témakörében kerül megrendezésre. A rendezvény célja, hogy minél több sportágat kipróbálhassanak gyerekek és felnőttek (streetball, kispályás foci, ping-pong, box, tollaslabda, ugrókötél, röplabda stb.-az Intersport és a Sportház támogatásával), valamint a hétvége fellépői és kiállítói is e témában érkeznek az eseményre.

A legkisebbeknek lufihajtogatás, arcfestés, kézműves foglalkozás, trambulin, ugrálóvár, sőt még Mini Olimpia is lesz programként. Sok szeretettel vár mindenkit a budaörsi lakberendezési áruház Sport, Egészség családi hétvégéjén augusztus 10-11-én!

Forrás: