Miért nyögnek olyan hangosan a teniszezők?

A nézők többsége talán úgy gondolja, a teniszezők hangos nyögdécselésének oka a fárasztó erőkifejtés, de valójában más is lehet a háttérben.

Egyes teniszezők „sikolya” a 100 decibelt is túllépi, ami pont olyan erősségű, mint egy motorkerékpár vagy egy láncfűrész hangja. A leghangosabb teniszezők között találjuk Marija Sarapovát, Viktoria Azarenkát, Rafa Nadalt és Novak Djokovicot, bár az ez irányú mérések szerint egyértelműen a hölgyek a hangosabbak. A teniszezők azzal érvelnek a nyögések mellett, hogy ez segít nekik, hogy nagyobb erővel tudják megütni a labdát. Egyes sportpszichológusok szerint a labda elütésének pillanatában kiadott hang nem csak bosszanthatja az ellenfelet, hanem elfedi az ütő hangját, ahogy az a labdához ér, és így nehezebb megjósolni a labda útját és érkezési pontját az ellenfél számára, azaz a nyögés tisztességtelen taktikai fegyverként funkcionál. Erre panaszkodott korábban az egykori világelső teniszezőnő, Martina Navratilova is.

Egy új tanulmány arra volt kíváncsi, van-e igazság ebben az állításban. Az eredmények szerint valóban van hatása a nyögéseknek, de nem úgy, ahogyan Navratilova állította. A kutatók nem találtak arra bizonyítékot, hogy az ellenfelet megzavarnák a hangos sikolyok, a hang erejétől függetlenül a sportolók ugyanolyan mértékben tudták megjósolni a labda várható útját, mint a nyögés nélkül.

Egy korábbi kanadai tanulmány viszont úgy találta, a nyögések rontják az ellenfél reakcióidejét, és ezért a labda irányát is kevésbé találja el. A sportágon belül nagy vita övezi a nyögések kérdését, sokan egyenesen be is tiltanák, mivel egyes sportolók már-már elviselhetetlenül fülsiketítő hangokat adnak ki magukból, ami nem csak az ellenfelet, hanem a közönséget is zavarja. Ettől függetlenül kevéssé valószínű, hogy a nyögések betiltására sor kerülne.

 

Forrás: Minden, ami hallás


Egy válasz

  1. Xantia

    A levegő kipréselése a tüdőkből segít az erőkifejtésben. Ezért olyan látványos, mikor egy súly emelése közben, vagy nehéz fizikai feladatnál káromkodik az ember (kifújja a levegő némi hanghatás közepette) és utána több erőt tud kifejteni, mert így a test többi izomerejét nagyobb hatékonysággal lehet átvinni.
    Szóval az ütés előtti levegőkipréselés előnye, hogy a törzs-derék és egyéb keresztirányú izmok erejét is át lehet vinni az ütőbe.
    Másik oldalról szerintem a hangkiadás a ritmus érzék miatt fontos, szinkronizációt segíti elő, azaz a levegő kifújás üteme és labda becsapódás hangja közötti fáziskülönbséget a fül nagyon jól érzékeli ritmusként, és így segíti azt a tanulást, hogy melyik milliszekundumban mit kell csinálni a különböző izmoknak.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.