Mennyi ideig kell pihenni az edzések között?

Nos, az egyik dolog, amire az edzés esetében is gondolni kell, hogy a pihenés jót tesz. Valójában a pihenési idő az, amikor az izmaink növekednek, amikor a testünk regenerálódik – és sajnos sokan vannak manapság, akik nem adnak elég időt az izmok regenerálódására.


Az általános ökölszabály szerint, ha súlyzós edzést végez, és teljesen kifárad egy izom, akkor legalább 48 órára van szüksége ahhoz, hogy az izom regenerálódjon.

Tegyük fel például, hogy egy igazán intenzív válledzést végez. Másnap már nem szabad újra vállat edzenie. Legalább egy teljes nap pihenőt kell tartani, mielőtt újra megdolgoztatná a vállakat. Az izmainak  pihenniük kell az edzések között.

Ez nem azt jelenti, hogy másnap nem edzhet. Abszolút megteheti. Edzheti a lábait, a hátát vagy a bicepszét. 

Általában a pihenés a szív- és érrendszeredre is jó hatással van. A triatlonál,  ha hét közben valaki edz, akkor csak egy nap lehet, amikor versenytempóban megy. Mert elfárad a teste. És feltétlenül meg kell adni a testednek az esélyt, hogy felépüljön az olyan gyakori futósérülésekből, mint például a sípcsontfájás, az ínhüvelygyulladás (futó térd) és a fájó Achilles-ín.

Fitness hibák, amelyek szabotálhatják az edzést

Tanulja meg, hogy fokozza a testmozgást és “hallgasson” a testére


A pihenés növeli a teljesítményt. Ezt sporttudományi tanulmányok is bizonyították, és ezt az elvet nevezik kúposításnak. Amikor egy nagy verseny előtt áll valaki, az egyik ideális dolog, amit tehet, hogy idővel tovább növeli a pihenés mennyiségét. Minden héten egy-két nap teljes edzésszünet az ideális időtartam.

Ha közeleg az 5 km, a triatlon vagy a CrossFit verseny, és a csúcsteljesítményét akarja elérni az edzésben, akkor idővel tényleg növelni kell a volument. A verseny hetében azonban, vagy akár néhány nappal előtte, csak könnyebb terhelést végezzen – csak nagyon könnyű edzéseket, talán a felét annak, amit általában csinálna, és ez lehetővé teszi a teste számára, hogy pihenjen és regenerálódjon a következő napra.

alvás, álom

Fotó: 123rf.com

Ezenkívül az alvás kritikus fontosságú a teljesítmény javítása szempontjából. Az éjszakai több mint nyolc óra alvás elengedhetetlenül fontos. Ha csak hat órát alszik egy éjszaka, vagy egyszerűen nem tud aludni, akkor mindenképpen természetes gyógymódokat kell találnia, amelyek segítenek jobban aludni, mivel az alvásidő az egész test – izmok, inak, szalagok, szervek (beleértve az agyat is!) stb. – regenerálódási ideje.

Fotó: 123rf.com

Szóval ne dolgoztassa túl a testét! A több nem mindig jobb; lassan, természetesen, folyamatosan, idővel kell növelni a terhelést, jellemzően hetente körülbelül 10 százalékkal, legyen szó futásról, emelésről vagy  például kosárlabda, foci vagy labdarúgás végzéséről. 

Iktassa be a pihenőidőket edzés közben is. Figyeljen oda arra, hogy elegendő pihenőidőt adjon magának az edzések, futások stb. között. Ha követi ezeket a tippeket, akkor abszolút növelni fogja a sportteljesítményét.

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.