Melyek a legjobb őszi sportok?

Érthető, hogy a nyári időszakban nincs túl nagy kedvünk futni, mászni, hiszen olyan meleg van, hogy örülünk, ha viszonylag izzadtságmentesen hazaérünk. Ám a levelek sárgulásával az őszi sportok ideje is elérkezik – ilyenkor a legjobb valami újba belekezdeni!

Őszi sport – választó

Amikor beköszönt az ősz, sokan érzik úgy: valóban ideje felkötniük a gatyaszárat. Elmúlnak a strandolós hónapok, így még az úszás, lubickolás is kiesik. Márpedig mozogni nem ártana! Nos, az őszi sportokkal minden lehetőségünk megvan rá.

Ez az évszak kiválóan alkalmas például a futás elkezdésére. Nincs már túl meleg, de hideg sem. Kényelmes pólóban, rajta egy könnyű, bezipzározható felsővel bátran nekiindulhatunk. Csupán egy jó edzőcipőre van szükségünk, mindegy, hogy a környező házak körül futunk, vagy elmegyünk a legközelebbi pályára, parkba. A gyorsgyaloglásra ugyanez igaz – hasonlóan sok kalóriát éget, mint a futás, de aki nem bírja az utóbbit, kezdésnek a gyaloglással is szép eredményeket érhet el.

Klasszikus, ősszel-tavasszal ideális mozgásforma a bicajozás. Aki egyébként is kerékpárral jár, annak ajánlgatni sem kell ezt a kiváló kis sportot. Ha viszont még nem pattantunk nyeregbe mostanában, ideje elővenni a biciklit! Kerekezni jó móka és még zsírt is égetünk vele.

biciklizés

Őszi sportnak kitűnő a természetjárás – amikor van módunk, túrázzunk! Lehet az úticél a közeli dombság, hegység, amennyiben hol emelkedik, hol pedig lejt a talaj, jól meg is dolgoztatjuk magunkat! Számos szép kirándulóhely van – éljünk a lehetőséggel!

Természetben és beltérben egyaránt végezhető, remek őszi sport a jóga is. Egyes csoportok időnként szabadtérre is szerveznek órákat, így nem kell minden alkalommal a torna- vagy a kifejezetten hangulatos jógateremben maradni. Aki maga végzi a gyakorlatokat, az pedig szabadon választhat helyszínt. Legyen az a szobája vagy akár a kert! Az ősz még kedvez is a jóga elkezdésének, hiszen ilyenkor az ember jellemzően lelassít, befelé koncentrál egy kicsit – ahogyan aludni készül a természet is.

Úszni minden évszakban jó ötlet. S ha már a nyári medencék, tó- és tengerpart nem elérhető a mindennapokban, irány az uszoda. A kulturált környezetben heti többször is gyakorolhatjuk ezt a szép és kimondottan erősítő, fogyasztó, testet fejlesztő őszi sportot, a víz ráadásul remekül kikapcsol. Külön előny, hogy az ízületeket nem terheli az úszás – ezért ha súlyfelesleggel küzdünk is, nyugodtan kipróbálhatjuk.

úszás

Szintén érdemes kipróbálni súlyfelesleg esetén a nordic walkingot – nem ugyanaz, mint a gyorsgyaloglás. Megdolgoztatja a vállakat, karokat, a nyakat, a hátat, s mivel botokra támaszkodva haladunk, az ízületekre sincs rossz hatással.

Hasonló okból a vízi aerobik is ajánlott, mint őszi sport. Még mindig víz, beltérben is végezhető, kikapcsol, átmozgat és feltölt.

zumba1

Bár ebben az évszakban gyönyörű a természet, az edzőtermi sportokat is választhatjuk: jól járunk a zumbával, a különféle táncokkal, a pilatesszel, vagy akár a bicajozáshoz hasonló spinninggel. Noha ezeket valóban bármikor végezhetjük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index