Ma még csak a dereka fáj, idővel akár le is bénulhat

Tönkretesszük gerincünk az életmódunkkal…

 

Alig napi fél óra aktivitással megelőzhetnénk súlyos mozgásszervi panaszokat, és még edzőterembe sem kell elmenni. A lakosság nagy része azonban egyáltalán nem törődik azzal, hogy az ülőmunkával, a mozgásszegény életmóddal kizsigereli a szervezetét.

Az ortopéd szakorvos szerint eleinte csak deréktáji fájdalmak jelentkezhetnek, súlyosabb esetben azonban a végtagok zsibbadása, széklet- és vizelettartási problémák, de akár bénulás is bekövetkezhet porckorongsérvből kiindulva.

A megváltozott életmódvezetési szokások miatt az életkor is egyre kitolódik, amelynél mozgásszervi panaszok jelentkeznek. Míg évtizedekkel ezelőtt elsősorban az idősek szenvedtek ízületi fájdalmaktól, ma már egyre több fiatal is érintett, az ortopéd szakorvos szerint emiatt pedig egyértelműen a mozgásszegény életmód okolható.

A derékfájás nem csak napközben nehezítheti meg az életet, de akár az alvást is zavarhatja. Sőt, a rossz alvási pozíció tovább ronthat az állapoton.

Nem hagyja aludni a derékfájás? Íme, a segítség!

„Ha valaki napi nyolc-tíz órát ül az irodában, vagy sofőrként dolgozik, és más lehetősége nincs, hogy elvégezze a feladatait, a gerincét folyamatosan és tartósan túlterhelés alá helyezi. A porckorongsérv tipikusan egy civilizációs betegség, amely – a túlterhelés miatt -, a két csigolya közötti porckorong kiboltosulásából és annak idegi nyomásából fejlődik ki. Az a cél, hogy a kitüremkedés visszahúzódjon és tartósan ott is maradjon” – mondta dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa, gerincgyógyász.

Előfordulhat, hogy a porckorongsérv akár éveken át semmilyen panaszt nem okoz, többnyire azonban először deréktáji fájdalomban jelentkezik, majd végtagba sugárzó fájdalom, zsibbadás, széklet- és vizelettartási probléma, legsúlyosabb esetben pedig bénulás is bekövetkezhet A tünetekkel azért is foglalkozni kell, ha ugyanis a fájdalom állandósul és az érintett többnyire a fekvést választja, az olyan szövődményekhez is vezethet, amely halálos lehet.

Foto:pixabay.com

Azt, hogy valóban porckorongsérv áll-e a háttérben, röntgennel, vagy MR-rel lehet a leghatékonyabban kideríteni. A gerincgyógyász szerint a terápia felállításakor elegendő lehet az úgynevezett konzervatív, nem műtéti terápia felállítása, súlyos esetben azonban már csak az operáció segíthet. Ilyen lehet, ha bénuláshoz, az idegpályákon történt károsodáshoz, vagy széklet- és vizelettartási panaszokhoz vezetett a porckorongsérv.

„A műtét nélküli kezelés fontos része a mozgásterápia, gyógytornász segítségével, a feladatok célja pedig az, hogy erősödjenek a gerinc mögötti hátizmok és felszabaduljanak a csigolyák közötti beszorított idegek. Nagy hangsúlyt kell azonban arra is fektetni, hogy rájöjjünk, melyek voltak azok a tényezők, amelyek hozzájárultak a mozgásszervi betegség kialakulásához. Változtatni kell az életmódon is, különben a sérv és a vele együtt járó tünetek visszatérhetnek. A gyógytorna kiegészíthető olyan fizikoterápiás kezelésekkel, mint az ultrahang, a lökéshullám-, a magneto-, vagy elektroterápiával, amelyek izomlazító és vérpezsdítő szerepet töltenek” – tette hozzá a szakember.

Az életmód változtatásához apróságok is elegendőek. Ha olyan a munkája, szerezzen be olyan ergonómiai eszközöket (fittlabda, térdeplő szép, spinális szék, vagy egy instabil párnát), amelyeket a napi több órán át tartó ülés ellenére is tehermentesíthetik a gerincet. A hát- és a gyorsúszás szintén hatásos lehet, és hetente egyszer gyógytornász irányításával, a többi napon egyedül végezze el azokat a gyakorlatokat, akár otthon, amelyekkel visszafordíthatja a folyamatot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  doki
  Hát ez a hír nem nyugtat + inkább elkeserít!!!
  Én is derékfájós vagyok….
  Nincs mást tenni mint bízni a jövőben…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.