Lúdtalp és nyár- Mit tehetünk ellene?

Százból kevesebb, mint tíz emberről mondható el, hogy egészséges a lába, ehhez pedig erősen hozzájárul a nem megfelelő cipőviselet.

Nyáron különösen érdemes jól megválasztani a lábbelit és aktívan tenni az úgynevezett lúdtalp ellen. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

 

Figyelem már az első lépésektől

A talpfájdalom és a térdfájdalom oka is lehet a lúdtalp, fontos a kezelés.- Nagyon fontos, hogy a gyermek lábára már a születéstől kezdve nagy figyelmet fordítsanak a szülők, hiszen rengeteg probléma forrása lehet egy beteg, problémás láb. Mivel 6-8 éves korig nincs kialakult lábboltozat, egészen addig, amíg a gyerek fel nem áll, elég a mamusz vagy a textiltalpú cipő, ami hagyja a lábakat dolgozni. Amikor már önállóan jár, a cipőválasztásnál az egyik döntő szempont a kéreg kidolgozása kell, hogy legyen, ugyanis ezek rögzítik a sarkat és támasztják meg a talajtól való elrugaszkodáskor az alsó végtagot és agerincoszlopot, stabilizálják is az Achilles-ínt és a bokaízületet. Az orrnál található kapli rész is fontos, mert ez a kettő mintegy „vezeti” a gördítést járáskor. Válasszunk puha gumitalppal és sarokkal rendelkező lábbelit! Amennyiben már látszik egy kis kifelé dőlő sarok, a cipő belső megemelt sarka optimális viseletet biztosíthat, de erről mindenképpen ortopéd orvostanácsát kell kérni. Ahol pedig a szülőknek is lúdtalpa van, ott a gyereket már idejekorán érdemes ortopédiai szempontból ellenőriztetni.

Mit tegyek, ha fáj a lúdtalpam?

Mi is az a lúdtalp?

Előfordulhat, hogy a talpunk szalag- és izomrendszere nem erősödik meg a szükséges mértékben, és nem tudja kiegyensúlyozottan megtartani a testsúlyt. Nőknél a genetikailag eleve lazább kötőszövet ráadásul önálló hajlamosító tényező. Mindezek következtében a talp haránt- és keresztboltozata lesüllyed és kialakul az úgynevezett lúdtalp. Ezt az igen gyakori problémát már a kezdetektől érdemes komolyan venni és szakorvos segítségével kezelni, ugyanis elhanyagolt esetben ízületi kopás, térdpanaszok, súlyos járási nehezítettség is kialakulhatnak. A talp egyensúlyának megbomlása végső soron az egész mozgás-szervrendszerre kihathat. Tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés és kezelés szerepét, ami nagyon komoly mozgásszervi problémákat előzhet meg – hangsúlyozza dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa.

Nem minden lúdtalp, ami annak látszik!

Mit tehetünk a lúdtalp ellen?

Lúdtalp esetén súlyos következményeket előzhet meg az ortopédiai kezelés. Érdemes minél többet természetes talajon, homokon, füvön, kavicson mezítláb járni. Erre ideális időszak a nyár, gyerekeknek akár a játszótér. Az otthoni, lakásban történő mezítláb vagy zokniban járkálás azonban tilos!

Fontos lenne talp-és lábtornát végezni, napi 5-6 percben. Gyerekeknek hasznos gyakorlat a külső-, belső talpélen járás, lábujjakkal papírdarabkák felszedése. Felnőttek nagyon hasznos lehet a gördülő talpú cipő, ami folyamatosan „tornáztatja” a lábat.

Magát a lúdtalpat csak a megjelenésekor szabad korrigálni betéttel, ortopéd orvos javaslatára. Optimális, ha nagyjából iskolás koráig nem visel a gyerek betétet, hadd fejlődjenek a szalagjai, az izomzata.

Fontos szempont a cipő anyag is. Ideális anyag a bőr – főleg kisgyerekeknél, akik sokat mozognak, szaladnak benne. A bőr az izzadó láb izzadságát felszívja, így nem tud megdagadni a kisgyerek lába a mozgás során, és nem fogja nyomni a cipő. Kicsiknél különösen hasznos lehet az állítható bőség, ezért ideális a fűzős, tépőzáras megoldás.

Fotó: 123rf.com

Edzőcipőt edzéshez hordunk. (Az edzőcipőszerű utcai cipők másfajta lábbelik, azoknak más is a szerkezete, arra az utcai cipőre való szabályok érvényesek.) Érdemes vásárláskor tájékozódni arról, pontosan mire, milyen sportágra ajánlják az adott cipőt, mert attól függ a talpszerkezet, a rugalmasság, flexibilitás, tartósság, stb. Hasznos megoldás lehet az is, ha a cipőből kiszedik az eredeti, nem ortopédiailag kialakított betétet, és kicserélik egy kifejezetten sportoláshoz gyártott, egyedi betétre.

Sem a magas sarok, sem a lapos talp nem egészséges viselet, ha tartósan viseli valaki. A magas sarok boka-, térd-, derékfájdalomhoz vezethet, a túl lapos, túl vékony talpú szandál és a szerkezet nélküli balerinacipő, flip-flop papucs pedig túl nagy terhet ró az érzékeny csonthártyára. A papucs kiválasztásánál szempont lehet még, hogy ne csupán egy egyetlen hajszálvékony pánt tartsa meg a lábat, hanem több, változó irányú, állítható pánttal legyen rögzíthető. Az ideális sarokmagasság bármilyen cipő esetében 3-4 centi.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.