A lépésszámláló viselése nem növeli a fogyás esélyét

A lépésszámláló vagy aktivitásmérő eszközök viselése nem növeli az egészséges testsúly elérésének esélyét egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás szerint.

A kétéves kutatás, melyet a Journal of the American Medical Association (JAMA) ismertetett, csaknem 500 túlsúlyos önkéntes bevonásával folyt, akiktől azt kérték, kövessék az előírt étrendet és mozogjanak többet – írja a BBC.

Az önkéntesek fele aktivitásmérőt kapott, hogy azon követhesse, mennyit sportolt. A kutatás végére ez a csoport kevesebbet fogyott, mint a másik, melynek tagjai nem viseltek semmilyen aktivitásmérőt.

lépésszámláló

A tanulmány készítői szerint ez nem vonja magával, hogy ki kellene dobni a technológiát, csak azt, hogy nem szabad túlságosan bízni abban, segíti a fogyást.

Az eszközök népszerűsége ellenére, eddig kevés kutatást végeztek arról, hogy viselésük valójában miként befolyásolja a testsúlyt és az edzettséget.

A Pittsburghi Egyetem vizsgálata az egyik első randomizált kutatás ezen a területen. A kutatók azt az eredményt kapták, hogy az aktivitásmérőt viselők átlagosan 3,6 kilogrammot adtak le, míg a kontrollcsoport, akik nem kaptak fitneszmérőt, 5,9 kilogrammot.

Fotó: 123rf.com

A szerzők szerint sok magyarázata lehetséges ezeknek a meglepő eredményeknek. John Jakicic, a kutatás vezetője úgy vélte, az emberek hajlanak arra, hogy egy ideig használják az aktivitásmérőt, aztán, ahogy elmúlik az újdonság varázsa, elveszítik érdeklődésüket a lépésszámláló iránt.

“Ahogy telt az idő, egyre kevesebb adatot kaptunk, amit az aktivitásmérőkkel rögzítettek” – magyarázta, ám szerinte az is elképzelhető, hogy akik az eszközt viselték, egyre inkább a sportra koncentráltak és elhanyagolták diétájukat.

“Azt gondolhatták, olyan sokat mozognak, hogy nyugodtan megehetnek egy-egy szelet süteményt” – tette hozzá. A kutató szeretné megvizsgálni, mi az oka, hogy egyes emberek nagyobb kedvvel fordulnak a technológiához, mint mások.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.