Lazítás és relaxálás – tudatos semmittevés

Hagyjuk, hogy tes­tünk-lelkünk természetes és nyu­godt állapotba kerüljön; ez azonban nem is olyan könnyű, mint ahogyan az elsőre hallatszik! Nagyon nehéz kikapcsolni, még ha csak percekre is ­a mindennapi élet feszültségeit.

Azonban elsajátíthatunk olyan technikákat, melyek segítségével megszabadulhatunk a gondoktól, és önmagunkra figyelhetünk. Ha relaxálással kezdjük, a gyakorlatokat könnyebben s nagyobb hatásfokkal végezhetjük!

Lazítás

Ha kellemes és egészséges életet akarunk élni, egyensúlyt kell teremtenünk önmagunkban. Az agyunk legyen nyugodt, de ugyanakkor éber, lélegezzünk szabadon, könnyedén, érezzük, hogy izmaink erősek, de nem megfeszítettek, s az ízületeink is készen állnak, hogy elvégezzék az összes rájuk rótt feladatot! A pihenő tigris nyugodt és laza, de tudjuk, mekkora erőt s ügyességet rejt ez a látszólagos nyugalom.

Rendszeres testgyakorlat előtt és után mindig szánj néhány percet a relaxálásra, vagy az összpontosításra! A gyakorlatok előtt ennek szentelt idő segítséget nyújt, hogy oda tudj figyelni az elvégzendő feladatra, utána a néhány perces nyugalom és relaxáció lehetővé teszi, hogy tested és lelked teljes mértékben hasznosítsa a testgyakorlás tapasztalatait.

Ahhoz, hogy csúcsformába kerülhessünk, relaxálnunk kell, le kell győznünk a stresszt! Egy időben divatba jött az a nézet, hogy csak akkor javítjuk testünk állapotát, ha teljesítőképességünket a végletekig kihasználjuk.

Nem vettük figyelembe agyunk figyelmeztetését, és egyre nehezebb gyakorlatokat végeztünk, egyre magasabbra tettük a mércét, egyre keményebben hajtottuk magunkat, míg a pulzusunk vadul nem vert, és már nem bírtuk fokozni a teljesítményt.

Jártál már kondicionálóteremben? Láttad, hogy az emberek fogcsikorgatva sanyargatják magukat, patakokban folyik arcukról az izzadság, és nyakukon kidüllednek az erek? Ezek az emberek azon igyekeztek, hogy jó kondícióban legyenek. Ezzel azonban csak kizsákmányolták fizikumukat, komoly sérüléseknek téve ki magukat. Akik ezt teszik, sosem fedezik fel, hogy valójában milyen teljesítményre képes a testük.

Idézz fel valakit, akit csodálsz, mondjuk, egy tökéletes izomzatú atlétát vagy balett-­táncost, de akár egy kollégára is gondolhatsz, aki mindig ura a helyzetnek! Közös jellemzőjük, hogy erő és vonzerő árad belőlük. Mindez annak az eredménye, hogy jól szervezik életüket, szellemi és fizikai téren egyaránt.

A startnál a futóatléta izmait ellazítja, szellemileg készenlétben áll. Az olimpikon úgy éri el a maximumot, hogy testét megszabadítja a stressztől, és hagyja, hogy az izmai annak megfelelően működjenek, amit az edzéseken tanultak. Ha te is fokozni szeretnéd fizikai erőnlétedet, vizsgáld meg az agy és a test között fennálló kapcsolatot!

Most pedig tarts egy kis szünetet az olvasásban, és nyugodtan figyeld a tested! Ahogyan ott ülsz, egyes testrészeid, szerveid, izmaid, idegeid a relaxáció, mások pedig a feszültség stádiumaiban vannak. Szükség van bizonyos feszültségre, hogy a test tartása egyenes legyen, ezen túl azonban külső körülmények, és a pillanatnyi lelkiállapot befolyásolják tested állapotát.

Nincs véletlenül hideg a szobában? Nem szoros kissé a ruhád dereka? Éppen el kell menned valahova? Rossz napod van? Szorongsz egy találkozástól, amire ma vagy a hét folyamán kerül sor? Mindezek a dolgok befolyásolhatják tested állapotát, feszültséget teremthetnek, akadályozhatják a hajlékonyságot, s gátolhatják a megfelelő, egészséges testfejlődést.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.