Lábfájdalom és okai – mi mindentől fáj a láb? – 2.rész

Izomhúzódástól a visszérig

Ha fáj a lábunk, annak általában ismerjük az okát – máskor tippelni sem tudunk rá, mi történhetett. Íme a lábfájdalom leggyakoribb okai, melyek között betegségeket is bőven találhatunk.

A lábfájdalom számos okból bekövetkezhet. Gyakran tudjuk, mi történt a végtagunkkal, máskor azonban nem értjük, miért alakult ki a tünet.

Cikkünk első részében 7 okról esett szó. Lássuk, mi minden lehet még a lábfájdalom oka.

8.Izomhúzódás: amikor egy izmot megerőltetünk, meghúzódik. Számos sportolóval fordul ez elő. A lábfájdalom intenzív és azonnali, az érintett terület érintésre is érzékeny. A legjobb kezelési módszer a jeges pakolás legalább 20 percig, naponta többször. Emellett érdemes a területet befáslizni és a lábakat emelve pihentetni. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók enyhítik a panaszokat.

9.Rándulás: a lábfájdalom oka sokszor rándulás, mely akkor történik meg, ha a szövet, mely a csontot a csonthoz köti, megnyúlik vagy elszakad. A bokarándulás sűrűn előfordul. A sérült terület megduzzad és fáj a láb, nem tudunk súlyt helyezni rá. A legjobb, ha pihentetjük, jeges borogatás alkalmazunk 20 percig naponta többször, befáslizzuk és megemelve nyugtatjuk a lábat. Érdemes orvoshoz menni röntgent csináltatni is, nehogy el legyen törve.

10.Izomgörcs: fáj a láb, ha egy izom – gyakran a vádliban – hirtelen megfeszül. Éles fájdalommal járhat, kemény csomót érezhetünk a bőr alatt. A görcsök sűrűbben jelentkezhetnek a kor előrehaladtával, s akkor is, ha odakint meleg van vagy kevés vizet iszunk. A lábgörcs többnyire magától elmúlik, s nem jelez egészségügyi problémát, de ha túl gyakori, beszéljünk orvossal.

11.Sípcsont probléma: ez akkor történik meg, amikor a sípcsont körüli izmok és szövetek begyulladnak, a csont belső széle sérül. A futók körében ez gyakori. A lábfájdalom oka ilyenkor lehet az, hogy rossz lábbelit viseltünk, hogy merevek a bokák, lúdtalpunk van.

A legjobb kezelési módszer a lábak pihentetése, a jeges pakolás 20 percre napi több alkalommal, szükség esetén gyógyszer. Ha meg szeretnénk győződni arról, hogy nincs komolyabb bajunk, keressünk fel orvost.

12.Stressz törés: ha a sípcsont fájdalomra emlékeztető panaszok nem enyhülnek, lehetséges, hogy a lábfájdalom oka egy enyhe törés. Ez megtörténhet, ha a csont körüli izmok túlhasználódnak, s nem csillapítják megfelelően a mozgás hatását. A pihentetés a stressztörés legjobb gyógyszere, de 6-8 hétbe is beletelhet a teljes gyógyulás. Mielőtt újra edzeni kezdünk, mindenképp várjuk ki ezt az időt! Ha nem tesszük, nagyobb bajt okozhatunk magunknak.

13.Tendinitis (íngyulladás): rugalmas szalagok, amelyek összekapcsolják az izmokat a csontokkal. Ha begyulladnak, a lábfájdalom igen komoly lehet, főleg, ha mozgatjuk az ízületet. Ez a tendinitisnek nevezett állapot, kopás és szakadás, amely befolyásolhatja a csípőt, a térdet vagy a bokát. A legokosabb, ha megemelve pihentetjük, jeges pakolást teszünk rá napi többször 20 percig. Javasolhat gyulladásellenes gyógyszert is, például ibuprofent vagy naproxent.

14.Visszér: amikor a vénáknak keményen kell dolgozniuk ahhoz, hogy a vér visszajusson a szívbe, megduzzadnak és külsejük kékes, lilás lesz. A lábakat nehéznek érezzük, görcsölhetnek és égő érzésünk lehet. Ahogy idősödünk, egyre jellemzőbb lehet a probléma, de a túlsúly, a terhesség, vagy a hosszú ideig tartó álldogálás – például napi szinten a munkánkból kifolyólag – ugyancsak lehet e lábfájdalom oka.

Ha súlyt adunk le, mozgunk vagy kompressziós harisnyát hordunk, az segíthet – sok esetben azonban műtét a legmegfelelőbb kezelés.

15.Égő érzés a combokban: ha fáj a láb, különösen a combok, amögött a meralgia paresthetica idegprobléma is állhat. Nagyobb az esély rá terhesség, túlsúly esetén, valamint ha szűk ruhákat hordunk, de kiválthatja egy, az ágyékban levő műtéti sebhely is. Könnyíthetünk a tüneteken vény nélkül kapható orvosságokkal, ilyen az acetaminofen vagy az ibuprofen. Ha azonban a lábfájdalom több mint 2 hónapon át tart, orvosunk erősebb gyógyszereket javasolhat.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.