Konditerem helyett futás!

Nem elég izmos és feszes a feneked vagy nem elég lapos a hasad? A konditerem árai nem a te pénztárcádhoz lettek szabva? Semmi gond, van rá megoldás, méghozzá a futás!

Nincs még egy ilyen mozgásforma, amely ennyire intenzíven égeti a zsírt, és ilyen kiváló testformáló hatása van. Ha a konditerem helyett a futást választod, a legelső dolgod az legyen, hogy beszerezel egy jó futócipőt!

Tény, hogy nem olcsó dolog, de csak egyszer kell megvenned, nem úgy, mint a konditerem bérletet, amit havonta fizethetsz. A jó futócipővel elkerülheted a sérüléseket, például, hogy kificamodjon a bokád. A vásárlás során ügyelj arra, hogy legyen jól kipárnázva, rendelkezzen légáteresztő réteggel és rugalmas talppal. Ha egyedül nem tudsz dönteni, a futóboltokban a szakképzett eladók segítenek a választásban.

Fuss a szabadban, ne a konditeremben!

Bizonyára a te lakóhelyed környékén is van olyan zöldövezet, ahol nyugodtan mozoghatsz és friss a levegő. Ha a megtaláltad a megfelelő helyet, már indulhatsz is sportolni! A lényeg a fokozatosság, ne akarj rögtön kilométereket lefutni, ha előtte nem voltál edzésben!

Kezdőként kényelmes kocogással indíts, és tarts sok séta szünetet A leghatásosabb, hogy ha heti 3-4 alkalommal, 30 perces edzések alatt váltogatod a tempót: például, első nap még 4 perc futás, 2 perc séta, aztán fokozatosan emeld a futóidőt addig, amíg el nem éred a 30 percnyi tiszta edzést.

Fotó: 123rf.com

Találd meg a futóstílusodat!

A futóstílusodat a saját kényed és kedved szerint alakíthatod, vannak azonban bizonyos alapszempontok, amiket jó, ha figyelembe veszel: ilyen például, hogy a térdedet ne emeld meg jobban, mint amennyire szükséges, hiszen az is súly, tehát kényelmes tempóban, sík talajon a térded alig emelkedjen!

A másik fontos dolog, hogy a talpad hogyan érjen földet: nem jó, hogyha először a sarkaddal érinted a talajt, inkább alkalmazd a lábközép-futást! Ez azt jelenti, hogy először a talpad közepe éri a földet, majd gördülj végig a talpadon egészen a lábujjakig!

Fotó: 123rf.com

+4 hasznos tipp a futáshoz!

1. Öltözz rétegesen: három rétegből állítsd össze az edző ruhádat! Szükséged lesz egy jól szellőző topra, egy izzadtságot felszívó pólóra és egy pulcsira, ha esetleg rosszra fordulna az idő.

2. Ha szúr az oldalad, csökkentsd a sebességet, és a levegőt akkor fújd ki, mikor az a lábad ér földet, amelyik oldalad nem fáj, így a fájós oldalad kevésbé rázkódik! Ha ez nem segít, tarts egy kis szünetet, és fújd ki magad alaposan!

3. Hallgass zenét: ritmusra futni sokkal élvezetesebb, úgyhogy válassz a futótempódnak megfelelő zenét!

4. Nyújtózkodj: kocogás után ne felejts el alaposan kinyújtózni, hogy elkerüld a gyötrő izomlázat!

Tippjeink segítségével remélhetőleg élvezetesebb és könnyebb lesz a kocogás még a kezdők számára is, így még többen fogják a szabadtéri futást választani a konditerem helyett.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.