Komoly figyelmeztetés a véres vizelet

A véres vizeletürítés joggal kelt bennünk félelmet. Ilyen esetekben orvoshoz kell fordulnunk, amilyen gyorsan csak lehet, hiszen akár súlyos betegség is állhat a háttérben.

Gyanútlanul elmegyünk a vécére, majd döbbenten látjuk, hogy a vizeletünkbe vér vegyül – ilyen tünetre mindenki joggal kaphatja fel a fejét, hiszen nem egy általános dologról van szó. Sőt. Számos súlyos egészségügyi problémát jelezhet a véres vizelet, melyet minél hamarabb ki kell vizsgáltatni.

Mitől lehet vér a vizeletben?

A véres vizelet vagy haeumaturia akkor jelentkezik, ha a húgyutakból származó vér – a húgyhólyagból, vesékből, amelyeken a vizelet áthalad -, keveredik a vizelettel. A mennyisége olyan kicsi is lehet, hogy nem vesszük észre. Ez a nem látható haematuria, néha mikroszkópos haematuria, vagy tesztcsíkos vizsgálattal pozitív haematuria.

A makroszkópos haematuria már látható: a vér a vizeletben élénk piros, vörös vagy barnás.

A véres vizelés magától is elmúlhat, ha nem jelentős – ám súlyos problémát jelezhet, mely azonnali kezelést igényel. Az alábbi állapotok gyakori okai a véres vizeletnek.

1.Húgyúti fertőzés: cystitis néven is ismert és a hólyagot érinti. Fiatal nőknél gyakoribb. Amellett, hogy a vizeletbe vér vegyül, egyéb tünetei a vizelés közbeni égető érzés, gyakori vizelési inger, fájdalom az alhas tájékán. Gyakran magától elmúlik a fertőzés, de ha pár napnál tovább tart, ki kell vizsgáltatnunk magunkat. Ugyanígy orvosra van szükség, ha a tünetek az otthoni természetes gyógymódok vagy gyógyszerek használata után is fennállnak, ha terhesség vagy cukorbetegség áll fenn, ha 38 fokos (vagy ennél magasabb) lázunk van, ha hidegrázást tapasztalunk – ez egy esetleges vesefertőzés jele lehet -, vagy súlyosbodást tapasztalunk a tünetekben. A cystitis első jeleinek jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni. Csökkentheti a tüneteket a sok folyadék fogyasztása, a fertőzést pedig antibiotikum kezelheti.

Fotó: 123rf.com

2.Húgycsőgyulladás: a húgycsőben keletkezik gyulladás, melyen keresztül a vizeletet kihajtjuk a szervezetből. Sokszor chlamydia az oka, egy szexuális úton terjedő betegség. Antibiotikumokkal kezelhető.

3.Megerőltető testmozgás: oka tisztázatlan, de a vér a vizeletben egy megerőltető testmozgás után a hólyagot ért traumát jelezheti, lehet a dehidratáció vagy hosszantartó, aerob jellegű mozgás eredménye, mely a vörös vérsejtek lebomlását okozza. Hosszútáv futóknál fennáll ennek a lehetősége, de egyéb sportoknál is szóba jöhet.

4.Húgyhólyag- vagy vesekövek: lehet, hogy nem is tudunk róluk, amíg fájdalommentesek maradnak. Ám ha az egyik blokkolja valamelyik csövet, mely a vesékhez kapcsolódik, az fájdalmat okozhat és véres vizeletet produkál. Egy kis követ akár azzal is eltávolíthatunk, hogy sok vizet iszunk. A nagyobb kő esetén azonban orvosi segítségre van szükség.

5.Vesesérülés: vér észlelhető a vizeletben akkor is, ha valamilyen sérülés történt, balesetből adódóan vagy sporttal kapcsolatosan.

6. Vesegyulladás (glomerulonephritis): ezt a kifejezést használják minden, vesével kapcsolatos gyulladás esetén. Gyakoribb gyerekeknél, mint felnőtteknél. A kezelés attól függ, mi okozta az állapotot – lehet az oka fertőzés, bizonyos gyógyszerek szedése, vagy akár az is, hogy rosszul működik az immunrendszer.

7.Megnagyobbodott prosztata: férfiaknál gyakori, hogy a megnagyobbodott prosztata okoz véres vizeletet. Egyéb tünetei a vizelési nehézség és a gyakori vizelési inger. A férfiaknak csökkenteniük kell az alkohol- és koffein fogyasztásukat, de szükség lehet kezelésre és műtétre is.

8.Rák: a prosztatarákot, a húgyhólyag- és a veserákot is jelezheti a véres vizelet. Ha idejében felfedezik, gyógyíthatók. A rák fajtájától és stádiumától függően sugárkezelésre és műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

fertozesek

9.Örökletes betegségek: a véres vizelet egyik tünete lehet számos öröklött betegségnek, így a policisztás vesebetegségnek, a hemofíliának és egyéb véralvadási rendellenességnek. A sarlósejtes vérszegénység legsűrűbben az afrikai és afro-karibi lakosság körében jellemző, a jóindulatú örökletes haematuria pedig, mely egyébként ártalmatlan, sok esetben csak teszttel állapítható meg.

10.Ártalmatlanok okok, melyek véres vizeletet okoznak: a céklafogyasztás átmenetileg befestheti a vizeletet, egyes gyógyszerek illetve hashajtók szintén okozhatják ezt.

Orvosunk szakemberhez fog küldeni, ha fájdalom nélkül tapasztalunk jelentős vért a vizeletben; 40 évesek vagy ennél idősebbek vagyunk és visszatérő húgyúti fertőzésünk van; 50 évesek vagy ennél idősebbek vagyunk és megmagyarázhatatlan vér észlelhető a vizeletünkben; csomó érezhető a hasi területen, mely származhat a húgyutak problémájából. A szakorvos olyan vizsgálatot eszközöl majd, mely meg tudja állapítani a probléma pontos okát.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Olvasó

    Az okok közül kimaradt a nőkre jellemző havi vérzés. Van akinek olyankor pisiléssel is jön ki némi vér(van mikor a régebbi barnás száradt, aminek szintén valahogy távoznia kell, és hát hol máshol tehetné, mint ott), a menzesz alatt(főleg az első egy-két nap(mint nekem). Bár ez ugyebár már nőtől függ, mert mindenkinél másképp.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.