Kézfájdalom – a kéz és a csukló fájdalmának okai 2.rész

A szklerodermától a csontritkulásig

A kézfájdalom gyakran valamilyen sérülés vagy megerőltetés jele. Akadnak azonban esetek, amikor máshol kell keresni az okot. A tartós vagy visszatérő fájdalom különösen megoldásért kiált. Lássuk, mi minden okozhatja a kéz fájdalmát.

Ha tartós vagy visszatérő gondunk van a kezünkkel, fontos kideríteni a mögöttes okot. Jobb esetben csak megerőltettük, s a helyzet rövid időn belül rendeződik. Sokszor azonban nem oldódik meg az alapprobléma: a kézfájdalom oka.

Mi mindenre gondolhatunk, ha kézfájdalom gyötör? Cikkünk első részében (LINK) az első négyről volt szó, lássuk a többit is.

5.Szkleroderma

A kézfájdalom oka lehet szkleroderma – olyan betegségek csoportja ez, melyben a kötőszövet szokatlan növekedése jelentkezik a bőr alatt vagy a belső szervek körül. Mindegyik típusa kiválthatja a bőr megvastagodását vagy feszessé válását az ujjakon, amely megnehezíti a mozgatásukat.  A szisztémás szkleroderma is szűkítheti a kézben levő ereket, ami kézfájdalomhoz és bizsergéshez vezethet.

Krónikus állapotról van szó, melyre nincs gyógyír. A szteroidok, a vérnyomás-gyógyszerek, immunszupresszív készítmények segíthetnek a tünetek enyhítésében és az állapot előrehaladásának megelőzésében

6. Raynaud jelenség vagy szindróma

A Raynaud-jelenség olyan állapot, melyben az ujjakban vagy lábujjakban levő vérerek átmenetileg összeszűkülnek. Ez általában a hideg levegőre vagy stresszre adott reakció. Egy fellángolás alkalmával azonban jelentősen csökken a kezekbe irányuló vér mennyisége, ezért az ujjak kékek vagy világosabbak lesznek, mint amilyenek általában – zsibbadtnak vagy fájdalmasnak is érezhetjük őket.

Amikor a véráramlás visszatér, a kezek pirosak vagy lilásak lesznek. Ezen„rohamok” hossza változó lehet – 1 perctől akár pár óráig is tarthatnak.

Egyéb állapotok, így a szkleroderma is kiválthat Raynaud-szindrómát – habár számos, Raynaud-ban szenvedő ember esetében a pontos ok nem ismert.

A Raynaud-jelenségre sincs gyógyír. Életmód-változtatásokkal és gyógyszerekkel azonban meg lehet előzni a fellángolásokat és csökkenthető a súlyosságuk. Minden, mögöttes állapot kúrálása szintén segítséget jelenthet.

7.Arthritis

A kézfájdalom oka lehet arthritis, vagyis ízületi gyulladás is. Az ízületi gyulladás általános elnevezés, több mint 100 különféle rendellenességre, melyek fájdalmat, duzzanatot, ízületi merevséget vált ki.

A leggyakoribb típusa az osteoarthritis, mely akkor fordul elő, amikor az ízületet védő porc idővel eltűnik. A kopás lehetővé teszi, hogy a csontok az ízületben egymáshoz érjenek és súrlódás alakuljon ki, amely fájdalmat és merevséget okoz.

A másik gyakori típus a rheumatoid arthritis – ilyen esetben a páciens immunrendszere tévesen támadja meg az ízületek szöveteit, amely gyulladást és fájdalmat eredményez. Idővel a gyulladás tartós ízületi károsodáshoz vezet.

Az arthritis a szervezetben számos ízületet érinthet, beleértve a kezet és a csuklót. A kezelés pedig attól függ, melyik arthritis típussal állunk szemben – életmód-változtatás, gyógyszerek, testmozgás, fizikoterápia vagy foglalkozási terápia egyaránt segíthet.

 

8.

43705170 – young woman holding her painful wrist isolated on gray wall background. sprain pain

 

A szindróma ugyancsak lehet a kézfájdalom oka. Ez az állapot akkor jelentkezik, amikor a csuklón áthaladó mediális ideg szorítás alá kerül vagy összenyomódik. A tünetek fokozatosan indulnak, s általában éjjel súlyosabbak. Kézfájdalom, bizsergés, zsibbadás tapasztalható a kezekben és a karokban.

A carpalis alagút szindróma gyengeséggel járhat az érintett kézben. Egyesek az ún. propriocepció elvesztéséről számolnak be – vagyis nem képesek annak érzékelésére, hol van a kezük a térben.

Az állapot idővel súlyosbodhat, tehát a korai diagnózis és kezelés igen fontos. A kezelések sorában az életmódváltás, a sín viselése, gyógyszerek – köztük gyulladásellenesek és szteroid injekciók -, fizikoterápia segíthet, de lehet, hogy műtétre lesz szükség.

9.Osteoporosis (csontritkulás)

A kézfájdalom oka csontritkulás is lehet. Az osteoporosis a csonttömeg fokozatos elvesztését jelenti, melynek következtében a csontok gyengévé és törékennyé válnak. A gyengeség növeli az illető esélyét a törésekre, repedésekre, különösen a csípő és a csukló esetében.

A csontritkulás lassan alakul ki, s sokkal gyakoribb nőknél és idős embereknél. A kezelései közé a testmozgás tartozik, melynek során erősítik a csontot és javítják annak egészségét; a csont erősítésére gyógyszer szedhető; végezhetők életmódbeli változtatások; étrend-változtatások, például kalcium és D-vitamin nagyobb mennyiségű szedése.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.