Károsodnak a porckorongok, védtelenné válik a gerinc Ártalmas a reggeli futás!

Napjainkban egyre elterjedtebb az egyszerűen kivitelezhető és olcsó sportolási lehetőségként felmerülő mozgásforma, a futás. A dinamikus napi ritmusunkba a reggeli sportaktivitás a legkönnyebben beilleszthető, azonban egyben a lehető legrosszabb is a gerincünkre – vélekedik a szakértő.

 

A csigolyaközti porckorong a csigolyatestek között teremt folytonos, rugalmas összeköttetést, felül és alul üvegporc választja el azoktól. Belső magja kocsonyás állagú, a magot kívülről a rostporcos anulus fibrosus borítja. Az anulust jellemzi, hogy képes vizet megkötni és ezáltal megduzzadni. A porckorongot az összenyomás, hajlítás és csavarás összetett kombinációja terheli

Az egészséges porckorong a rá nehezedő nyomást egyenletesen osztja el a csigolyatestek felszínén.

A kor előrehaladtával a mag víztartalma csökken, amely következtében a porckorong rugalmassága is csökken, és a nyomás egyenlőtlenül tevődik át csigolyatestre. A porckorongok a gerinc hosszának negyedét teszik ki. A napközbeni terhelés hatására dehidrálódnak és éjszaka az erőhatás megszűntével rehidratálódnak. Napi nettó 10-20%-os folyadékveszteséget figyelhetünk meg a porckorogban, és a napi terhelés alatt beálló folyadék veszteséget éjszaka a pihenés folyamán visszanyerjük (ezért mérjük magunkat magasabbnak reggel, mint este), mely egy “pumpaeffektushoz” hasonlítható.

 

Miért nem megfelelő a reggeli futás?

„A csigolyatesteket összekötő porckorong feladata, hogy a napi tevékenység során védje azokat, a lehető legnagyobb mértékben csökkentse az azokra ható erőket. Ez ideális esetben onnantól, hogy felkelünk, a lefekvésig folyamatosan és viszonylag egyenletes mértékben valósul meg” – mondta Volter Imola, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő gyógytornásza. – „Ha már reggel, a felkelést követően kitesszük a porckorongot egy nagyobb terhelésnek, mint amilyen a reggeli kocogás is, abban az esetben már a sport időtartama alatt bekövetkezik a porckorong folyadékvesztése, ezáltal veszít a rugalmasságából és ellenálló képességéből. Megfigyelhető, hogy hirtelen csökken a testmagasság is.

Ezt a folyamatot a legjobb futócipő és a legjobb, leginkább erőelnyelő talaj sem tartja vissza, esetleg minimálisan enyhíti.”

Ha ez a szerkezeti változás már a nap elején megtörténik, és a terheléses sportot nem követi egy-két óra fekvő helyzet, pihenés, ahol esetlegesen a porckorongok esélyt kapnak regenerálódni és folyadékkal ismét feltöltődni, abban az esetben a nap fennmaradó részében a porckorong már nem képes ellátni a funkcióját, nem tudja a rá ható erőket elnyelni. Emiatt képtelen lesz megvédeni a gerincet az őt ért behatásoktól, mindez pedig maga után vonja a teljes gerinc károsodását.

Ezek szerint ne sportoljak reggel?

„Természetesen ettől függetlenül nagyon hasznos a reggeli testedzés, azonban a reggel sportolóknak érdemes egy, a gerincet kevésbé terhelő mozgásformát választaniuk. Ilyenek a funkcionális sportok, mint például a felfüggesztéses trx, a pilates, gerincjóga. Ezek a sportok nem csak, hogy kíméletesek a gerincnek, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő törzsizomzatot alakítsunk ki, ami pedig segít megőrizni a gerincünk egészségét. A reggeli pilates edzést követően például kimutatható, hogy a törzsizmok oly mértékű stabilitáshoz jutnak, hogy képesek több órán át tartani a gerincet. Kimondottan hasznos abban az esetben, ha valaki a nap további részét a számítógép előtt ülve tölti” – fogalmazott a gyógytornász.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


3 hozzászólás

 1. Elisa

  A cikk tartalmával tökéletesen egyetértek, a kép az, ami megállított. Na, pont így kell futni a mai világban, hogy se nem hallok, se nem látok- a tökéletes jövendőbeli áldozat képe ez, a beteglelkűek erre csapnak le.

  Válasz
 2. thomasso

  Ez de barom g.ci! Akkor a reggeli tornaóra a gyerekeknek káros? Vagy mi van? Minden iskolában vannak reggeli, akár nulladik órát tornaórák! Akkor az most bűncselekmény a gyerekek ellen? Na hagyjuk már a baromságokat!

  Válasz
 3. Kovács Andor

  Baromság az egész,élni is veszélyes,eddig mindenki meghalt. A fülhallgatós futást nagyon nem kedvelem. Se lát,se hall,azt a kis időt nem lehet anélkül kibírni?

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.