Ízületi problémák – mivel terheljük legjobban őket? – 1.rész

Az elhízástól a hason alvásig

A túlsúlytól kezdve az ujjaink okostelefonon való koptatásáig bizony számos dologgal árthatunk az ízületeinknek. Az ízületek terhelése több ártalmatlannak tűnő mozdulattal, szokással megvalósul. Lássuk, mi mit csinálunk rosszul.

Sajnos, életünk során számos módon koptathatjuk, sőt megsérthetjük ízületeinket.

Akár túlsúlyt cipelünk, akár észrevétlenül erőltetjük meg őket, az ízületek terhelése máris megtörtént.

Lássuk azt a 16 módot, mellyel a leginkább kárt okozunk nekik – és lehetőleg kerüljük el!

1.Túlsúly: az ízületek a csontokat kapcsolják össze egymással – és érzékenyek a túl nagy súlyra. Minden kilóval több stresszt helyezünk a térdekre, erőltetjük a hátat, csípőt, talpakat. Kopást érhetünk el, mely az ízületek terheléséhez, károsodásához, fájdalmához vezet. Az elhízottság gyulladást is kiválhat, vagyis minden ízület, beleértve a kezeket, merev, fájdalmas és duzzadt lehet.

 

2.Túl sok sms-ezés: az üzenetek írása a telefonon megerőlteti az ujjakat. Az inak és a nagyujjak állandó használata, begörbült tartása nem tesz jót, ráadásul a nyak és a vállak is bánják a folyamatos lefelé nézést. Minden milliméter, amellyel lejjebb hajtjuk a fejünket, terhelést ró az izmokra. Gondoljunk bele: ha fejünk jóformán érinti a mellkasunkat, az olyan, mintha a nyaknak nem egy, hanem öt fejet kéne tartania.

3.Magas sarok: a magas sarkú cipő nagyon szép, de számos hátránya van, az ízületek terheléséről nem szólva. A combizmoknak keményebben kell dolgozniuk, hogy a térdet egyenesen tartsák, ami fájdalmat okozhat. Ha felfelé haladunk vele, az a térdekre ró terhet. Amennyiben minden nap viseljük, alaposan megnöveljük az osteoarthritis valószínűségét.

4.Rossz cipőt viselünk: az ízületek terhelése akkor is esélyes, ha a lábbelink nem tartja megfelelően a talpat és a bokát. Emiatt sem a térd, sem a csípő, sem pedig a hát nincs a legjobb pozícióban. Győződjünk meg arról is, hogy a sportcipőnk megfelelő ahhoz a mozgáshoz, amit űzünk. A kosarasoknak például magasabb csúccsal rendelkező lábbeli való, amely védi a bokát is. Csak olyan cipőt viseljünk, mely lehetővé teszi a láb természetes mozgását, ellenkező esetben az ízületek terhelését kockáztatjuk.

5.Csuklók, ujjak ropogtatása: ha ez a szokásunk, sürgősen hagyjuk abba. A pattanó hang ugyanis az ízületek körüli folyadékban levő buborékokból adódik, vagy az ínszalagok csonthoz éréséből. Bár ez a szokás nem okoz arthritist, jól tennénk, ha befejeznénk. Egy tanulmány szerint ugyanis hozzájárulhat a kezek dagadásához és gyengíti a markolást.

6.Nagy táska hordása: a túl nagy súly a vállakon sosem jó ötlet, ugyanis vagy a nyakra, vagy a hátra gyakorolunk túl nagy nyomást. Ha csak egyik vállra helyezünk nagyobb súlyt, a két váll nincs egyensúlyban. Az ízületek terhelése pedig abból adódik, hogy az egyik oldalra helyezzük a túlsúlyt, így kinyújtjuk az izmokat és ez fárasztja az ízületeket. Amennyiben ezt minden nap megtesszük, a testünk a tudtunkra fogja adni a problémát.

7.Rossz ízületeket használunk valamihez: a kis izmokra rótt túl nagy teher miatt az ízületek szenvednek. Ha például ki kell nyitnunk egy nehéz ajtót, ne ujjainkat, hanem vállunkat használjuk. Ha valamit felemelnénk a földről, hajlítsuk be a térdünket és erősítsük a lábizmokat. Amennyiben valamit hordozunk, inkább tenyerünkben vigyük és ne ujjainkon.

8.Hason alszunk: segíthet ugyan a horkolás problémáján, de a test többi részének inkább gondot okoz. A fej ugyanis hátrébb hajlik és teher nehezedik a gerincre. Az arc gyűrődik. A hason alvással tehát leginkább az ízületek terhelése és az izmokra rótt teher valósul meg.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.