Ízületi gyulladás miatt is fájhat a hüvelykujj

A számítógépes munkavégzés az egyik legfőbb rizikófaktora a hüvelykujjban jelentkező ízületi gyulladásnak, amely fájdalommal, merevséggel jelentkezik.

A főként 40 év feletti nőket érintő betegség életminőséget rontó következményeiről és a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa.

 

Fájdalom, gyengeség, merevség – a hüvelykujjban is jelentkezhet

 

A hüvelykujj ízületét érintő gyulladás, az arthritis többnyire az osteoarthritis egy formája, ami jobbára a terhelés és a kopás miatt alakul ki. A nagy igénybevétel miatt ugyanis folyamatosan kopnak porcok (természetesen ez minden ízületre igaz), és ezzel párhuzamosan az ízület is károsodik. A problémára sokszor úgy figyel fel a beteg, hogy amikor megfog egy tárgyat vagy munkát végez a kezével, a hüvelykujj alsó fele fájni kezd. Később további tünetek is jelentkezhetnek:

  • gyengeség a hüvelykujjban, az ujj erejének csökkenése,
  • duzzanat az ízületnél és a csukló környékén,
  • beszűkült mozgástartomány.
    Kezelés nélkül a panaszok súlyosbodhatnak, és mivel a hüvelykujj jelentős szerepet játszik a mindennapi tevékenységben, így komoly életminőség romlás is bekövetkezhet.

43705170 – young woman holding her painful wrist isolated on gray wall background. sprain pain

A gépelés és a reuma is növeli a kialakulás esélyét

 

Mivel az ízületek a természetes „használatuk” kapcsán is kopnak, így az életkor előrehaladtával nyilván az ízületi kopás és gyulladás is gyakrabban fordul elő. Emellett azonban néhány rizikófaktor fokozza a kialakulás lehetőségét, mint például egy korábbi sérülés, amely a hüvelykujjat érintette, de ide sorolandó a hosszú ideig tartó számítógépes munka, az ízületeket érintő betegségek, mint a rheumatoid arthritis és az elhízás is. 
Ahhoz, hogy megszülethessen egy korrekt diagnózis, alaposan meg kell vizsgáljuk az ízületet, és természetesen figyelembe kell vennünk az olyan panaszokat is, mint a mozgáskor fokozódó fájdalom, az esetleg látható, érezhető jelek, mint a melegség, duzzanat, valamint az egyéb, akár korábbi betegségek – mondja dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – Az is árulkodó jel lehet, ha az érintett ízület mozgatásakor kattogó, „nyikorgó” hang hallatszik, hiszen ez arra utalhat, hogy a porc elvékonyodása miatt súrlódnak az ízfelszínek. Ha a kikérdezés és a fizikális vizsgálat alapján arthritisre gyanakszunk, de szükség van további bizonyosságra, ritkán, de szóba jöhet a röntgen, mint képalkotó módszer. 

Fotó: 123rf.com

Meg lehet szabadulni a fájdalomtól

 

Arnold doktor szerint tisztán kell látni, hogy az arthritis egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az állapot idővel romolhat. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kínzó tüneteket időben kezeljük, a fájdalmat csökkentsük, a mozgástartományt a lehetőségek szintjéig visszaállítsuk. A végső megoldásként szóba jöhető műtéten kívül kezelési lehetőségként merülnek fel az alábbiak:
– mozgásgyakorlatok a hüvelykujj körüli izmok megerősítésére,
– gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása,
– fizikoterápiás eljárások,
– funkcionális gyógytorna,
– orvosi lézer kezelés,
– helyi gyulladáscsökkentő injekció,
– orvosi kollagén injekció.
A helyi gyulladáscsökkentő injekciós eljárás tulajdonképpen a mozgásszervi fájdalmak kiinduló pontjaként szereplő szövetrész gyulladásának célzott injekciós csillapítása. Az orvosi kollagén terápia pedig egy természetes hatóanyagokat alkalmazó injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban. És mivel a hüvelykujj korlátozott mozgása miatt az olyan hétköznapi tevékenységek is problémává válhatnak, mint a főzés, a takarítás, a bevásárlás, egyes sportok, mindent meg kell tenni, hogy újra a lehető legkényelmesebben legyenek élhetők a mindennapok.
 

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.