Izombetegeken segíthet egy trópusi madár

Egy trópusi madár kapkodja leggyorsabban végtagjait a gerincesek között, megfigyelésével a tudomány jobban megértheti az izombetegségeket.

Még Usain Bolt, a világ leggyorsabb sprintere sem tudja olyan gyorsan szedni a lábát, mint a trópusokon élő, verébméretű kárminsapkás pipra.

A fején vörös tollazatú madárka násztáncakor másodpercenként 45 Hertzes frekvenciával tárja ki és húzza be szárnyait – ha ezt egy másodpercig folytatná, az 45 összehúzódás lenne.

Az aranyvörös pipra még ezen is túltesz: a háta mögött csapkodja össze szárnyait, méghozzá 60 Hertzes frekvenciával, amivel jókora zajt kelt. A mozdulat természetesen emberi szemmel követhetetlen.

Az amerikai Wake Forest University kutatócsapata az eLife szaklapban publikálta megfigyeléseit, melyek szerint ez az összehúzódás a leggyorsabb végtagmozdulat a gerincesek körében.

SONY DSC

„A szupergyors mozdulatok felfedezése lehetőséget ad rá, hogy megértsük az izomműködés legelemibb mechanizmusait, ezáltal kidolgozhatunk módszereket a jobb, gyorsabb izommozgás elérésére” – fogalmazott a kutatást vezető Matthew Fuxjager.

Ám a tudósok nem szupersportolókat szeretnének teremteni, inkább azokat a betegeket segítenék, akiknek a normális izomműködés is álom csupán.

A különféle izomsorvadások mellett több rákfajta és a HIV-fertőzés is ronthatja a végtagok működését.

A piprák szárnycsapása azért is ejtette gondolkodóba a kutatókat, mert általános tétel, hogy egy izom vagy gyorsan húzódik össze, vagy nagy erőt fejt ki, de a kettő nem állhat fenn egyszerre.

Ezek az énekesmadarak ugyanakkor repülnek és kommunikálnak is a szárnyaikkal, előbbihez erő, utóbbihoz gyorsaság kell.

Az izomrostok tanulmányozása végül feloldotta a látszólagos paradoxont. A piprák szárnyaihoz különféle szerkezetű izmok kapcsolódnak: egy izom a szárny villámgyors összehúzásáért felel, kettő pedig a repüléshez szükséges csapásoknál dolgozik.

„További kutatásokkal megfejthetjük, hogy mitől húzódik össze ennyire gyorsan az izom, és hogy ennek szabályzásában a férfi hormonok, például a tesztoszteron milyen szerepet játszanak” – mondta el Matthew Fuxjager.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.