Innen jött és így fogyaszd: a csúcs-minőségű kávé titkai

“Specialty kávét termeszteni művészet, specialty kávét elkészíteni alkotás” – vallja Daisuke Tanaka, japán kávémester, a Daisuke Mission alapítója. A misszió a világ legjobb kávéjának nyomába ered, erről szól egy, a közelmúltban készült dokumentumfilm is. Az alkotók most újabb kisfilmmel örvendeztetik meg a közönséget: a rövidfilm a specialty kávé 6 legfontosabb kritériumát mutatja be, El Salvador és Nicaragua dűlőit járva. A mozit minden kávérajongónak ajánljuk!

Fotó:123rf.com

Kevesen tudják, de a kávé és a bor között rengeteg hasonlóság van. Mindkét gyümölcs (igen, a kávé is az!) temérdek figyelmet, körültekintést és emberi gondoskodást igényel. Az is közös bennük, hogy vannak olyan kritériumok, melyeknek muszáj teljesülniük, ha a legmagasabb minőséget keressük. A specialty kávé kategórián belül is van azonban helye egy még magasabb minőségnek: itt találjuk a micro-lot, azaz a dűlőszelektált típusokat – ebbe tartoznak a Daisuke Mission kávéi is – amelyek kevesebb, mint 1 %-a az összes termelt kávénak! Ezt a fajtát 1100- 1800 méter magasan fekvő, kis termőfelületen, különleges odafigyeléssel szedik le és gyűjtik össze, gépek bevonása nélkül.

A most debütált kisfilmből kiderül, mitől válik ez a fajta specialty kávé a legjobbak között is a legjobbá; mesél az ideális terroir kiválasztásától kezdve a legkiválóbb kávébabszemek szelektálásáig. A filmben megszólalnak a közép-amerikai kávétermelő családok is, akik első kézből osztják meg a különleges kávék titkát.

Fotó: 123rf.com

Mivel a specialty kávé egészen más, jóval magasabb minőséget takar, mint a kereskedelmi kávék, ezért otthoni elkészítésük is magasabb hozzáértést kíván. Szakértők szerint azonban, ha valaki egyszer ráérzett a minőségi kávéfogyasztás élményére, valószínűleg később már nem fogja elengedni azt.

Hogyan fogyaszd a specialty kávét otthon?

Könnyen hasznosítható tippek a Daisuke baristájától!

 

Jó tudni!

●     A specialty kávé általában kis mennyiségben, vákuumos csomagolásban, pörkölve érkezik

●     Mindig nézd meg a pörkölés időpontját, ha 2-3 héten belül van, biztos lehetsz a minőségében.

○     Extra tipp: ha bontatlanul a fagyasztóba teszed, akkor tovább tart ez az idő.

●     Felnyitás után viszont folyamatosan veszít frissességéből, mindig csak annyit darálj le belőle, amennyit aznap elfogyasztasz, a maradék kávét szorosan zárd vissza és tedd száraz, fénytől elzárt helyre.

●     Cukrot és tejet ne tegyél a kész kávéba, mert elfeded vele a minőségi kávé savanykás-édes, de kifejezetten gyümölcsös, komplex aromáit.

○     A kereskedelmi kávéhoz azért isznak sokan cukrot, tejet, mert keserű, ami egyértelmű jele az alacsony minőségnek és/vagy rossz pörkölésnek

 

Mit szerezz be az otthoni specialty kávéfogyasztáshoz?

●     Kiváló minőségű specialty kávét

●     Kompakt kis kávéőrlőt a megfelelő mennyiség leőrléséhez

●     Víztisztítót, amellyel lágyíthatod a vizet

●     Vízforralót

●     Mérleget, a pontos mennyiségekért

●     Konyhai stoppert

●     French press-t, ami egy dugattyús kézi kávéfőző – ezzel egyszerűen és gyorsan készíthetsz magas minőségű italt

●     Ír likőrös poharat az elegáns szervírozásért

 

Egy általános recept:

●     20 g kávéhoz, 360ml vizet mérj ki

●     A French press-t melegítsd elő forró vízben

●     Öntsd a gépbe a frissen darált kávét

●     Öntsd rá fokozatosan a felforrt vizet (99℃) az üveg falára csurgatva, mintha sört töltenél. Így tisztább és finomabb textúrát kapsz.

○     A forró víz hamar 91-93℃ -ra hűl

●     Hagyd állni 4-5 percig, ekkor még ne keverd össze a kávét.

●     Az idő elteltével a beöntött kávét préseld le a szűrővel a megfelelő szint alá

●     Utána már kóstolhatod, és ha megfelelőnek találod az ízét, öntsd szép öblös pohárba a frissen készített kávédat és fogyaszd élvezettel!

.

Mire figyelj?

●     Időkre, hőmérsékletre, tárolásra és a részletekre!

 

Extra szakértői tipp: bátran kóstolj, kísérletezgess és játssz az idővel, mennyiségekkel. A lényeg, hogy saját magad számára megtaláld a tökéletes specialty kávét és kávéélményt otthon!

  • Daisuke Mission legújabb film ITT
  • Daisuke Mission teljes film ITT
  • Fotók a forgatásról és a filmből ITT

A küldetésről további részletek a www.daisukemission.org weboldalon olvashatók.

A Daisuke Mission social media csatornái:

Daisuke Tanaka

Daisuke japán kávémester kávé iránti szeretete a Cup of Excellence kávéminősítő verseny nemzetközi zsűri tagjaként kezdődött, ahol magával ragadta a specialty kávé rendkívüli ízvilága. A kávémester megtalálta a módját, hogy fenntartható kapcsolatot építsen ki a világ egyik legjobb kávéját termelő farmerekkel, és Európába is elhozza ezt az élményt. A kóstolás és a pörkölés szakértőjeként a legjobb minőséget nyújtja ügyfeleinek több mint egy évtizede. Daisuke mester két kávézót is üzemeltet Shunanban, Japánban, ahol pörkölik, főzik és árulják is a legfinomabb kávékat.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.