Így tápláljuk a porcokat és izületeket

Ma a táppénzen töltött idő 75%-ban mozgásszervi megbetegedésekre vezethető vissza. Nem csoda, hiszen már egészen kisiskolás kortól jellemzően egész nap ülünk. Amerikában a halálozások nagy része szintén az egész napos ülésből származó betegségekre, szövődményekre vezethető vissza. De mit is tehetünk ez ellen?

A testünkben található porcok, porckorongok nem rendelkeznek saját érhálózattal, így a test szokásos tápanyagellátási rendszerében a vér által szállított táplálásban sem vesznek részt.

porckopás 2

Foto:123rf.com

Akkor mégis hogyan kapnak tápanyagot, hogyan kapnak szükséges építőanyagot ízületeink?

A porcok, porckorongok anyagcseréje diffúzióval történik. Ez azt jelenti, hogy a mozgástól pl a porckorongok a csigolyák között összenyomódnak, vagy kitágulnak. Így vákuum keletkezik bennük és ez “szívja” be a tápanyagot.

Amikor mozdulatlanok, akkor nincs anyagcsere, elfáradnak, rugalmatlanná válnak és egy idő után sérülékenyek is lesznek.

A porckorong rugalmassága az, ami a csigolyákat egymástól távol tartja, és a mozgásukat biztosítja. Ha ez megszűnik, a porckorongok rugalmatlanná válnak, könnyen “kilyukadnak” egy rossz mozdulattól és a bennük lévő folyadék eltávozik. Így a csigolyák, ízületek összeérnek és nyomják az őket körül vevő idegeket.

porckopás 1

Foto:123rf.com

Amikor az ideg “becsípődik” a test automatikusan megfeszíti a területet körülvevő izmokat, hogy a sérült részt így védje.

Amikor megfeszülnek az izmok, még jobban szorítják az idegeket, az még jobban fáj, erre még jobban feszülnek az izmok és egy spirálba kerülünk, aminél a fájdalom egy nagyobb.

it tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük, tápláljuk az ízületeket, porcokat, porckorongokat?

A legfontosabb, hogy mozogjunk. Ha ülünk is, óránként álljunk fel és nyújtózzunk, hajoljunk párat, sétáljunk pár percet, hogy a fent említett diffúzió beinduljon és tápanyaggal lássa el az ízületeket, porcokat.

Porckopástól ízületi gyulladásig – Ezek a térdfájás 5 gyakori oka

A másik, hogy adjunk olyan tápanyagot a testnek, ami kifejezetten a ízületeket, a közöttük lévő kenő folyadékot tartalmaznak. A kondroitin, glükozamin és MSM azok az anyagok, amik jelentősen fokozzák az ízületek védelmét, jó működését.

Ízületi gyulladás és porckopás: Hogyan segít a kollagén?

A kollagén is segít, hogy a test erős váza felépülhessen, rugalmas lehessen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Köszönöm
  De szerintem z rajtam már nem segít…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.