Így sportolj, ha most kezded újra!

Nem csak Te vagy az egyetlen, aki megfogadta, hogy újra elkezd mozogni. Fontos, hogy Önmagadért tartsd be a fogadalmad és inkább elhatározásként legyen Benned megfogalmazódva, hiszen az újévi fogadalmakból ritkán valósulnak meg és ez jelentősen görcsössé tesz.

De előbb tisztázzuk, hogy mit is jelent az „újrakezdő sportoló” fogalma.

Újrakezdőnek számít az, aki már tavaly rendszeresen, aktívan sportolt, majd kimaradt 2-3 hónap, vagy akár egy év és ismét elhatározta, hogy sportos életet szeretne élni.

Milyen első lépéseket kell megtenni, mielőtt az edzések közepébe ismét belevágsz?

  • Határozd meg, hogy mit szeretnél elérni a sporttal!
  • Formálódni és izmosodni szeretnél?
  • Fogyni szeretnél?
  • Vagy csak szeretnéd hasznosan eltölteni a szabadidőd?

Jól gondold át, mert ez fogja meghatározni az edzésterved is.

A fokozatosság elvét fontos, hogy betartsd! Nem szabad egyből ott kezdeni, ahol abba hagytad, mert komoly megpróbáltatást jelent az izmoknak és az ízületeknek. Óvatosan, kis lépésekkel haladj!

Ha hirtelen megterheled a testet, az nem fog neki tetszeni. Felléphetnek izom, ízületi sérülések, gyulladások, az izomláz erősebb változata. Ezek gyógyulása pár hetet is igénybe vehet és így újból szüneteltetésre kényszerülhetsz!

sport-ujrakezdoknek-1

Foto:pixabay.com

Azonban az emberi test fantasztikus szerkezet, mert emlékszik minden egyes mozdulatra. Ha betartod a fokozatosság elvét, akkor sokkal gyorsabban fogsz regenerálódni az edzések után és a fejlődés sem marad majd el!

Válassz olyan sportágat, melyet szívesen és örömmel végzel. Legyen egyéni vagy csoportos az edzés, a lényeg, hogy élvezd és Önmagadért csináld!

Sport mellett fontos figyelni a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok bevitelére. Ne a műanyagot válaszd, hanem a VALÓDIT ÉS A TERMÉSZETESET! Kutass, nézelődj az interneten, hogy melyek ezek a termékek. Biztosan te is megtalálod a számodra a legjobbat.

Ajánlást adott ki a világ egyik legnagyobb sporttudományi szervezete, az American College of Sports Medicine arról, mire kell odafigyelni mozgással kapcsolatban a COVID19 járvány idején.

Így sportoljunk járvány idején

Az edzőtáskába is mi kerüljön?

Válassz kényelmes edzőruhát, olyan sportmelltartót, amely megfelelően tart! Tisztálkodó szerek, tusfürdők mellett gondolj arra, hogy legyen Nálad tiszta, sima víz. Az edzések alatt is kell pótolni a folyadékot a szervezet számára.

Mit egyél edzés előtt és után?

Sport előtt 2-3 órával vigyél be értékes, tápanyagokban gazdag ételt. A zsírok lebontásához kell a legtöbb idő, ebből következik, hogy magas szénhidrát-, közepes fehérje  és alacsony zsír (valamint rost) tartalmú ételt érdemes választani. Ellenkező esetben, ha nem kap a szervezeted tápanyagokat, sokkot fog kapni edzés alatt és akár rosszullét is bekövetkezhet.

Edzés után pótolni kell a kiürült raktárakat. Szükséges a jó szénhidrát, a magas fehérje bevitele és  sok-sok víz fogyasztása.

A szénhidrát és a fehérje aránya 2:1 legyen, vagyis 1 gramm/testtömeg kilogramm mennyiségű szénhidráthoz, 0.5 gramm/testtömeg kilogrammnyi fehérje szükséges. Számoljátok ki!

És ne aggódj, nem csak Te vagy az egyetlen, aki újrakezdi. Én is az újrakezdők táborát erősítem. Két hónap kihagyás után, belevágtam újból az aktív sportos életbe! Az elején nagy megpróbáltatásokkal járt, hiszen azelőtt heti rendszerességgel 6 edzésen vettem részt, személyi edző segítségével. De nem bántam meg, hogy ismét elkezdtem. Fokozatosan, de vissza szoktattam magam az edzésekhez és  alig várom, hogy újból az edzőteremben legyek. Ne habozz tovább, kezd el! Tarts Velem Te is!

Forrás: Csak a Nőknek


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.