Így simítsuk ki az idegeinket!

A mindennapos testedzés roppant fontos, ugyanakkor a túlzott teljesítménykényszer stresszhelyzetet idézhet elő, a gyermekek körében pedig a tanulás rovására mehet – a Kossuth Rádió Napközben című műsora a sportolást illető egészséges egyensúlyt kutatta, valamint lehetőségeket keresett az amatőr, ám rendszeres sportolásra.

Sport és idegek

Kuti-Hajdufy Eszter Veszprém megyei összeállításából kiderült, hogy a közigazgatási egység környező falvaiban nincs lehetőség a sportra, a testüket edzeni vágyó lakosoknak fel kell utazniuk a városba, ha úszni, tornázni, esetlegesen balettozni szeretnének – igen, az anyukák és babák által együttesen űzhető kanga mellett erre is van mód Veszprémben.

A riportban elhangzottak szerint előfordul, hogy egy-egy óvodai csoportból legfeljebb két gyermeket visznek rendszeresen sportolni, ezzel szemben egyes gyerekek úsznak, atletizálnak és táncolnak is. ennek következtében a sport az életük részévé válik, hiszen igényük lesz rá, így az iskolai elfoglaltságokból következően nemcsak az elméjük fényesedik majd, de a testük is ép lesz. Igaz, ez elsősorban azoknál a szülőknél elvárás, akik maguk is a sport vonzásában cseperedtek fel, sőt máig aktívan élik mindennapjaikat. Versenyzésre persze senki sem kötelezi a gyermeket – a megmérettetés evidens módon a sport velejárója.

Fotó: 123rf.com

Szabó László, a Hriszto Botev Általános Iskola testnevelő tanára és futsal edzője elmondta, hogy intézményükben minden korosztály kosarazik, tornázik, teremfoci-edzéseken vesz részt, mitöbb a suliban megkezdődött a vívásoktatás, és a női röplabdakeret is szívesen fogadja az újoncokat. A tornaterem terheltsége miatt a foglalkozások csak délután 4 órakor kezdődnek, és csupán heti két alkalomra korlátozódnak. Szabó szerint a hobbiszerű testmozgáshoz ez az intenzitás is bőven elegendő lehet, míg az élsport legalább heti öt edzést követel meg, illetve hétvégi versenyeket is jelent, amelyek nélkülözhetetlen inspirációt biztosítanak a gyerekek számára.

Török Krisztián gerelyhajító, a Magyar Atlétikai Dobó Szakág referense, és a veszprémi diák atlétikai klub szakmai igazgatója hozzátette, hogy manapság sajnálatosan csökkent a gyerekek fizikai aktivitása, mivel sokat kell ülniük a tanórákon, ebből következően ő a sportra nem lehetőségként, hanem kiemelt fontosságú elvárásként tekint.

40294743 – sport equipment closeup. sneakers water towel and earphones on the wooden background

A műsorban szintén megszólaló Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke rámutatott a tényre, miszerint a fontos a korai sportválasztás, ám amíg korábban az ember 14 évesen kezdett el például öttusázni, addig a mai edzők mihamarabb próbálják megnyerni a fiatalokat az általuk képviselt sportágnak, ám aki csak hobbi szinten kíván sportolni, annak bőven elegendő az iskolai testnevelésben való részvétel.
A műsor vendége, Faludi Viktória, tanácsadó szakpszichológus összegzése alapján elmondható, hogy lelki béke nem létezhet testmozgás nélkül, mely a gyerekek egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen, a szakember éppen ezért sok esetben az idegek kisimítását célzó kötelező mozgást rendel el – természetesen az adott gyermek egyéni mozgásigényét szem előtt tartva. Mint említette, a sport a testen túl a csapatszellemet is fejleszti, javítja a koncentrációs képességet, és segít a szociális viszonyok konszolidálásában.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.