Így futhatsz télen is!

Bár furcsának hat a cím, mégis igaz, hogy a téli futásra más szemmel kell néznünk.

Felkészülten, speciális öltözetben, esetleg zárt helyszínen érdemes végeznünk. A hatékony, egészséges edzések megkövetelik a figyelmet, alkalmazkodást a megváltozott körülmények iránt.

Vége a meleg napoknak, amikor többnyire a futás alatti hűtés, folyadékpótlás volt a legnagyobb gondunk. Sokunknak okoz problémát a hidegben való futás, hiszen érzékeny torkunk sínyli meg elszánt edzésvágyunkat. Választási lehetőség az edzőtermi futás, a jó minőségű futószalag használata.

Igaz ugyan, hogy a természetben való futás, lelket gyönyörködtető hatását mellőznünk kell, de a biológiai hatás ugyanolyan jó a fitnesz klubokban történő futóedzések alkalmával is. Sőt, számos előny fogalmazható meg a futópadon történő edzések mellett.

A futószalag padozata sima, ráadásul a fejlett gépek esetében rugalmasak is, így a talaj egyenetlenségeiből adódó sérülések, valamint az aszfalt, beton rugalmatlanságából adódó ártalmak jelentősen mérsékelhetők. A meleg, fűtött terem nem teszi próbára torkunkat, manduláinkat, így az arra érzékenyek is elkerülhetik a kellemetlen betegségeket, és emiatt végigedzhetik az egész hideg szezont.

A futószalag sebességének és dőlésszögének állíthatósága, a legváltozatosabb terepviszonyokat is szimulálhatja, nem szükséges messzire utazni, ahhoz, hogy „hegyen, völgyön végezhessük”edzéseinket. Sokszor mondják, hogy a futópadon történő futás nem olyan kihívás a szervezetnek mintha valódi terepen futnánk. Ez nem igaz. Ez a szerkezet tökéletesen szimulálja a természetes futást.

futas17

Tudni kell azonban, hogy a szalagon 1. 5 fokos dőlésszögű emelkedőt kell választanunk ahhoz, hogy a síkterephez hasonló terhelés érje a szervezetet. Két egymás mellett elhelyezett futószalagon olyan partnerrel is együtt futhatunk, akik futósebesség-különbségünk miatt terepen nem lennének megfelelő edzőtársaink.

Nem számít, ha a másik gyorsabbra vagy lassabbra állítja a szalag sebességét. Azok, akik ragaszkodnak a kinti futóedzésekhez, az öltözet megválasztásával kell, hogy alkalmazkodjanak a hideghez. Az a ruha, ami a rajt során elég meleg, futás közben sok lehet, és viszont is igaz.

Inkább a futás alatti komfort a fontos, az első néhány perc melegítéssel, bemelegítő krémek alkalmazásával könnyen áthidalható. A szabadban végzett futás, szemben a termivel ingyenes ugyan, de a futófelszerelésre sajnos költeni kell.

Ha nem tesszük, akkor később megfázásunk kezelésére kellene majd kiadni a megspórolt pénzt. A latyakban, a hóban sok, az egyébiránt remek, nyári futásra megfelelő cipő nem alkalmas az edzések végzésre. Ilyenkor nemcsak a talp rugalmasságára, a lábboltozat megtámasztására kell figyelnünk, hanem a lábbeli víztaszító voltára, nedvesség elleni impregnáltságára is.

A jó minőségű edzésruházatra sosem luxus költeni. Lassabb tempójú futások esetében magas nyakú garbó, vagy egy ritkább szövésű sál a száj előtt nagy szívességet tehet a torokgyulladás, mandulagyulladás megelőzése érdekében.

Nagy tempójú futóedzések során azonban a légzés akadályozása miatt, sokszor nem használhatóak. Ne feledkezzünk meg a sapkáról sem, hiszen nemcsak a megfázás ellen óv meg minket, hanem a homloküreg gyulladástól is! Hideg szélben nem ritkán fordul elő ez a betegség kinti futóknál.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.