Így fejlesszük az egyensúlyérzékünket

Már fiatal korban is előfordulhat mindenkivel, hogy bizonytalanul áll a lábán vagy kicsit elszédül, ha hirtelen feláll.

Ezzel az érzéssel együtt jár az esési veszély is, ami lecsökkenthető, ha az egyensúly érzetet erősítjük.

Az egyensúly trenírozására ajánlom az alábbi 13 egyszerű gyakorlatot. Mindig friss levegőn vagy nyitott ablaknál csináljuk és hatszor ismételjük.

Reggel

 1. Négykézláb vagyunk az ágyban Az ellentétes oldali karunkat és lábunkat vízszintesen kinyújtva felemeljük. Így tartjuk, amíg tízig elszámolunk. Utána a kiinduló pontba visszaérkezünk, majd a másik ellentétes oldali kezünket és lábunkat is kinyújtjuk és megtartjuk. Közben a tekintet a matracon nyugszik, a nyak egyenes, a hátat ne görbítsük meg.
 2. A fogmosást és arctisztítást végezzük egy lábon állva. Tartsuk ezt így, amíg tízig számolunk, aztán cseréljük a lábakat.
 3. A gyors reggelinél ne üljünk le, hanem állva a fenti módon (váltakozva) egy lábon állva reggelizzünk.
mindennapi-egyensuly1

Foto:pixabay.com

Napközben

Az alábbi gyakorlatok kint az utcán, a teraszon, de a szobában is gyakorolhatóak.

 1. Vállszélességben álljunk, majd felváltva az egyik lábbal álljunk lábujjhegyre 5 másodpercig tartsuk meg. Aztán ereszkedjünk vissza a teljes talpunkra. Majd a sarkunkra összpontosítjuk a testsúlyt és a lábujjakat kicsit felemeljük és 5 másodpercig tatjuk, majd visszaereszkedünk a teljes talpunkra. A tekintet előre néz. Csak lapos talpú cipőben végezzük a gyakorlatot. Kapaszkodjunk meg valamibe, ha szükséges. Ezt a gyakorlatot ülve is elvégezhetjük két lábbal, itt nem kell kapaszkodnunk.
 2. Menjünk úgy, mint egy manöken. Kövekkel kirakott járdán, ez egy egyszerű gyakorlat. Kiválasztunk egy egyenes kő csíkot és mint egy manöken a lépteinket egymás elé rakjuk. Vigyázzunk, ha kerékpár út is van a járdára felfestve.
 3. Ahol csak lehet a lépcsőt használjuk ki. Lehetőleg ne kapaszkodjunk a korlátba. Németországban a lépcsőn járókat még emocionálisan segítik sok helyen azzal, hogy minden lépcsőfok alá oda van írva, hogy a lépcsőn való járás mennyi kalória leadással jár.
 4. Egy lépcsőfokra tegyük minkét lábfejünk ujjait, fogjuk meg a korlátot, aztán a levegőben lévő sarkainkat eresszük olyan mélyre, ahogyan csak tudjuk. Tízig számolva tartsuk így a lábainkat. Csak lapos talpú cipőben végezzük a gyakorlatot.
 5. Ahol csak leülünk és felkelünk, koncentráljunk az egyenes hátra és az egyenes gerincoszlopra.
 6. Egy asztal széléhez tegyük minkét tenyerünket. Egy lépést lépjünk hátra, majd álljunk lábujjhegyre. Egyik lábunkat emeljük a levegőbe. Tízig számolva tartsuk így a lábainkat, majd cseréljük a lábakat.
mindennapi-egyensúly

Foto:pixabay.com

10. Egyenes háttal üljünk le vagy álljunk. A két kar oldalt legyen kinyújtva. Körözzünk a kezeinkkel előre, aztán hátrafelé kisebb és nagyobb köröket írjunk le.

Fülünk nem csupán a halló-, hanem az egyensúlyozó szervünk is, ezért ha szédelgünk, akkor lehet, hogy a fülünkben kell keresni a probléma forrását.

Okozhat a halláscsökkenés egyensúlyproblémákat?

11. Álljunk egy fal vagy bezárt ajtóhoz egész közel. Érintsük meg a hátunkkal a sima felületet és lassan menjünk le guggolásba. Aztán lassan álljunk fel, mindvégig a sima felületet finoman érintve.

12. Támaszkodjunk meg valamiben. Az egyik lábunkat térdbe hajlítsuk be a levegőben, a másik lábunkkal a talajon lábujjhegyen állunk es rugózzunk , miközben tízig elszámolunk. Utána cseréljük meg a lábakat.

13. Próbáljuk meg mindazt, amit eddig jobb vagy bal kézzel csináltunk most a másik kézzel elvégezni, pl. enni, inni, fogat mosni, hajat fésülni, kézitükröt tartani stb.

Ezek a gyakorlatok nemcsak az egyensúlyozást fejlesztik, hanem az agyunk működését is erősítik.

 Legyen az otthonod a te fitnesz stúdiód!

Busch-Turcsányi Sipos Éva
Természettudományok docense
[email protected]

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Okos!
  Lehet,hogy kipróbálom!!!???..
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.