Hogyan meditáljunk?

Egy cikk alapján nehéz elsajátítani mi is pontosan a meditáció, de azért megpróbáljuk röviden ismertetni az alapokat! Nem számít, hogy a meditáció melyik fajtáját követed, az alapelv ugyanaz: LAZÍTS!

Lazítsd el a gondolataidat és az elméd!

Ülhetünk egy székben órákon át, de ha folyamatosan gondolatok szöknek át az agyunkon akkor a meditációnk hatástalan lesz. A lényeg az, hogy tanuljuk meg, hogy tudunk kikapcsolni! A belső csendben leszünk tudatában a belső békénknek. Első ránézésre nehéznek tűnhet az embereknek kizárni a külvilágot, de ha meditációs órákat veszel, a gondolat kizárásának nehézsége mindennapos, hétköznapi gyakorlattá fog válnia.

Ha türelmes és kitartó vagy, az elkedvetlenítő gondolatok leülepednek és akkor átélhetjük a belső békét és a relaxációt. Elménk kitisztul, megújult és felfrissült érzésünk lesz. Ha a tenger viharos, az üledék habot ver és a víz sötét lesz, de amikor a szél lecsöndesedik, az üledék is lassan lerakódik, s a víz is tiszta lesz.

Foto:123rf.com

Hogyha lélegzetünkre figyelünk, a borúlátó gondolatok egyszer csak lecsillapodnak, az elménk szokatlanul tiszta és világos lesz. Maradjunk ebben a mentálisan nyugodt állapotban egy ideig! A lélegzéses meditáció a meditálás egyik kezdő szakasza. Ebből láthatjuk, hogy a megfelelő gyakorlás a belső béke és az elégedettség eléréséhez vezet, kontrolálhatjuk az elménket anélkül hogy függnénk a külső feltételektől.

A meditálás együttérzőbbé, jószívűbbé teheti az embert – állapította meg egy tanulmány, amely a Psychological Science című folyóiratban látott napvilágot.

A meditálás együttérzőbbé teheti az embert

Amikor a negatív gondolataink zavargása lecsillapodik és nyugodttá válunk, egy mély belső boldogság és örömteliség lesz úrrá rajtunk. Ez a megelégedettség és jó érzés segít a mindennapi problémák kezelésében. A sok stressz és feszültség, amit nap mint nap átélünk a belső elménkből fakad, viszont ha naponta 10-15 percig alkalmazzuk a lélegzéses meditációt, mindezeket csökkenthetjük.

Ezáltal nyugodt és kiegyensúlyozott érzést élhetünk át, a szokásos sérelmeink elvesznek, a nehezebbnek tűnő szituációk is könnyebbé válnak, melegséget tapasztalunk, és nyitottabbá válunk mások felé, valamint emberi kapcsolataink is fejlődni fognak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.