Hogyan lehetünk búvárok?

Itt a nyár és a meleg és a szabadság… Akár meg is tanulhatsz búvárkodni! Iszonyú nagy élmény és mielőbb elkezded megtanulni, annál hamarabb élvezheted.

1. Iskolák
Búváriskola van vagy száz Magyarországon, szinte minden jelentősebb városban akad egy klub, ahol, van akinek szervezésében lehet tanulni.  (NAUI, PADI, SSI, CMAS, magyar rendszer, a UEF, stb).

2. Kritériumok
A búvárkodás “extrém” sport, vannak kockázatai, ezért vannak kritériumok is a jelentkezővel szemben. Először is a megbízható úszni tudás. Ha jól emlékszer 400m folyamatos felszini, és kb. 20m vízalatti úszás volt a kritérium a NAUI tanfolyamomon.

Orvosnak is meg kell vizsgálnia, hogy alkalmas vagy-e búvárnak, nincs-e olyan szervi rendellenességed, ami miatt nem vagy alkalmas búvárnak (pl. hallójárati problémák, tájékozódási vagy egyensúlyi zavarok, cukorbetegség, epilepszia kizáró ok lehet).9768A búvárkodás nem nehéz sport, nem igényel különleges fizikumot, de egy komplett felszerelés bizony 30-35 kg, és az meg kell tudni mozdítani, ezért mondjuk kóros izomsorvadással nem biztos, hogy búvárkodni kellene, de hölgyek is nyugodtan belevághatnak (segítőkész búvár férfit mindig találni, aki cipel helyetted egy cuppanós pusziért :-))

3. A tanfolyam
A búvárkodásban több szintet el lehet érni. A tanfolyam jellemzően 1-2 hétig tart, kb. 5 estés elméleti oktatás, és tipikusan 2×2 hétvégi gyakorlati nap.

Az elméleten megtanuljuk a búvárkodás alapjait, a felszerelés használatát, tanulunk a merülés élettani hatásairól, merülés tervezést, az élővilágról és még sok mindent. A hétvégéken először medencében majd valamilyen nyíltvízben (pl. bányató vagy jobb esetben valamely közeli tenger) elsajátítjuk a felszerelés használatát, és némi vízbiztonságra teszünk szert.8243A végén egy elméleti tesztet (kb. 75 kérdéssel) és gyakorlati feladatokat kell végrehajtani ahhoz, hogy vizsgázott búvárok lehessünk.
A tanfolyam után jogosultak vagyunk búvárfelszerelés vásárlásra és bérlésre (bizony, bérelni pl. búvár kártya nélkül nem lehet!), túrákra menni, illetve a következő szintekre beiratkozni.

És mibe kerül ez a buli?
Először is a tanfolyam és a kártyadíj. Szinte kötelező de legalábbis erősen ajánlott az alapfelszerelés (ABC) megvétele (maszk, légzőpipa, uszony). A felszereléseket lehet bérelni, aki keveset merül (az éves nyaralást kiegészíteni egy-két merüléssel pl.) annak mindenképpen ez éri meg jobban. Lehet komplett felszerelést naponta bérelni. Aki viszont komolyan és sokat akar merülni (mondjuk évi 40 merülés), annak érdemes befektetnie a saját felszerelésbe.

Persze a két véglet között vannak fokozatok, nem muszály mindent egyszerre megvenni, átlag pénztárcás komoly búvárok is néha 1-2 év alatt szedik össze a teljes felszerelést, és persze léteznek használt cuccok is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.