Hogyan dolgoztasd a külső ferde hasizmot?

Egyértelmű, hogy nagyon látványos és esztétikus részei a kidolgozott testnek a hasizmok. A hasizmok több részre oszthatók, megdolgoztatásuk ezért külön gyakorlatokat igényel.

Milyen a szép, kidolgozott hasizom?

Elhatározás kérdése, no meg akaraterőé. Szép hasizmaink akkor lesznek, ha teszünk is érte. Fontos viszont tudni, hogyan eddzük őket megfelelően.

Hasizmaink célja a hasüregünk lezárása, valamint, hogy védje a hasüregben levő szerveket. Nemcsak az egyenes hasizomról kell azonban beszélni, amikor a hasizom-erősítő gyakorlatokról van szó. Három részből áll ugyanis a test ezen része: három rétegre oszlik, a külső ferde hasizom, a belső ferde  hasizom, amely rostjai merőlegesen állnak egymásra, valamint a haránt hasizom, vízszintesen futó rostokkal.

ferde hasizom 2

A széles hasizmoknak úgynevezett bőnyéi vannak: ezek kötőszövetes tokot hoznak létre az egyenes izom körül, a rektushüvelyt. Elülső falának alkotásában a külső ferde, a két lemezre vált belső ferde bőnyéjének elülső lemeze vesz részt, hátsó falának kialakításában a belső ferde hátsó lemeze, és a haránt hasizom bőnyéje játszik szerepet.

A ferde hasizmok az alsó bordákon, a csípőlapáton tapadnak, illetve a bordák külső és belső végén erednek. A külső ferde hasizom szerepe, hogy segítse a törzs előre hajlítását. Amennyiben a mellkas rögzített, emelje a medencét, ha pedig csak egyik oldali izom működik, saját oldala felé hajlítsa és forgassa el az ellenkező oldalra. Segít a hasprésben is.

hasizomgyakorlat

Egyik olyan izom a külső ferde hasizom, melyet a zsírpárnák gyakran takarnak, és mielőtt hozzálátunk az alapos kidolgozásához, szükség van rá, hogy néhány kilót lefaragjunk magunkról.

Figyeljünk a kidolgozása esetén arra, hogy a test mindkét oldalán egyformán formáljuk az izmot. Edzéstervünk kialakításában egy személyi edző, oktató mindig segíthet. A külső ferde hasizom erősítésére többféle gyakorlat is rendelkezésünkre áll, a helyes végrehajtáshoz érdemes kikérni az edző segítségét.

Végezzünk felüléseket! Csináljuk törzsfordítással, valamint a térd- és a könyök megérintésével. Végezzünk törzsfordítást medicinlabda fogásával vagy dobásával is, utóbbihoz kelleni fog egy partner is.

Érdemes végezni a hasprést, akár törzsfordítással. A törzshajlítások kiválóan erősítik a belső ferde hasizmot. Egy oldalra hajlíthatunk horizontálisan, testsíkban, de kézi súlyzót is használhatunk hozzá. Mindkét irányban is hajlíthatunk. Megcsinálhatjuk ezt két súlyzóval is. Van törzshajlítás-gyakorlat padon és tarkófogással is, amely szintén szépen formálja az izmot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.